Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Actrice Olivia de Havilland (101) verliest rechtszaak wegens smaad

Oscarwinnares Olivia de Havilland vond dat ze in de tv-reeks “Feud” door het slijk werd gehaald. Maar in beroep geeft de rechter haar ongelijk: er is vrijheid van meningsuiting.

“Feud” is een reeks op de Amerikaanse zender FX over ruzies tussen Hollywoodlegendes. In het geval van Olivia de Havilland: de twist met haar zus Joan Fontaine. In de reeks speelt Catherine Zeta Jones de rol van de Havilland. De advocate van de bejaarde actrice vond dat de reeks een slecht beeld van haar ophing.

Een Californische rechtbank heeft die bezwaren nu in beroep van tafel geveegd, met als argument het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt. Wie wordt afgebeeld in een kunstwerk kan geen veto stellen tegen de manier waarop dat gebeurt, oordeelt de rechtbank unaniem.

Olivia de Havilland is de enige filmster uit de reeks “Feud” die nog in leven is. Haar zus, actrice Joan Fontaine, overleed in 2013. De Havilland is 101. Ze won eind jaren 40 twee keer een Oscar.