Video player inladen...

Verhulst: "Dat Beels geen SP.A-partijkaart heeft, zal haar nog aangewreven worden"

Niet de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws, maar wel de onafhankelijke Jinnih Beels zal de SP.A-lijst in Antwerpen trekken. Een opvallende beslissing waar nationaal voorzitter John Crombez niet rouwig om is. Bart Verhulst geeft uitleg bij het kopmanschap van Beels voor de komende gemeenteraads­verkiezingen.

Is dit een verrassing?

Video player inladen...

Het hing al een tijdje in de lucht dat Jinnih Beels lijsttrekker zou worden. Tom Meeuws is dan wel de voorzitter van de Antwerpse SP.A, maar hij is te verbrand na alles wat de voorbije tijd in de Antwerpse politiek is gebeurd. Hij kwam net iets te vaak in opspraak, door contacten met een vastgoed­ontwikkelaar, zijn ontslag bij vervoersmaatschappij De Lijn en een belegging in een appartement. Daardoor draaide de gezamenlijke lijst van SP.A met Groen, de lijst Samen, ook op een mislukking uit.

Enige tijd geleden al werd gezegd dat partijvoorzitter Crombez hoopte dat Beels lijsttrekker zou worden. Bij de partijvoorzitter is nu te horen dat het de lokale afdeling is die dat beslist heeft, maar dat de partijvoorzitter wel heel tevreden is met de keuze. 

Is het een probleem dat Beels geen lid van SP.A is?

Video player inladen...

Beels heeft inderdaad geen partijkaart. Ze trekt de lijst als "verruimings­kandidaat met een links kloppend hart", zegt ze zelf. Bij de lijst Samen stond ze op de tweede plaats, als onafhankelijke. Toen Samen ontplofte, koos Beels uiteindelijk voor SP.A, maar ze werd geen lid van de partij. Nu zal ze dus de SP.A-lijst trekken.

Het is redelijk ongezien en merkwaardig dat hét gezicht van de lijst, de vrouw die op één staat, de kandidaat-burgemeester, geen partijkaart heeft. Dat zal haar wellicht in verkiezingsdebatten aangewreven worden. Ze mag zich voorbereiden op vragen als: U wilt dat de Antwerpenaar stemt op een partij waar u zelf geen lid van wilt worden.

Maakt de SP.A een kans met Beels in de Antwerpse kiesstrijd?

Video player inladen...

Beels heeft een aantal troeven die ze kan uitspelen, als vrouw met buitenlandse wortels. Ze heeft een verleden als politiecommissaris in Mechelen én Antwerpen. Die ervaring kan ze in de strijd gooien tegen de N-VA van burgemeester Bart De Wever, voor wie veiligheid een topprioriteit is. Beels schuift nog drie andere prioriteiten naar voren: mobiliteit, wonen en onderwijs. Of het zal volstaan om het verschil te maken met Groen, dat nu een concurrent is geworden in de strijd om het Schoon Verdiep, weten we op 14 oktober.