AFP or licensors

Gewezen Catalaanse minister voorlopig vrij in Schotland, twee agenten opgepakt in Barcelona

De Catalaanse oud-minister Carla Ponsati is door het gerecht in Schotland op borgtocht vrijgelaten. Ze mag wel het land niet uit. Intussen zouden twee Catalaanse agenten die de afgezette minister-president Carles Puigdemont begeleidden in Duitsland, opgepakt zijn door de politie in Barcelona.

Carla Ponsati, tegen wie een Europees aanhoudingsbevel is uitgevaardigd, had zich vandaag spontaan aangeboden bij de politie van Edingburgh in Schotland.

Ponsati, de voormalige minister van Onderwijs, verbleef eerder in België, net als Puigdemont en enkele andere gewezen ministers. Begin deze maand vertrok ze naar Schotland, waar ze eerder al les had gegeven aan de universiteit.

Over enkele weken, op 18 april, wordt beslist of Ponsati wordt overgeleverd aan Spanje of niet.

Agenten opgepakt

Intussen zouden in Barcelona de twee agenten zijn opgepakt die de afgezette minister-president Carles Puigdemont begeleidden toen die op de terugweg was uit Finland. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais. De ene agent werd opgepakt op de luchthaven, nadat hij vanuit Brussel was teruggevlogen. De andere in de buurt van zijn huis.

De Spaanse nationale politie had gisteren een klacht tegen hen ingediend. Er wordt hen verweten dat ze Puigdemont zouden geholpen hebben bij een vluchtpoging.

Parlement spreekt steun aan Puigdemont uit

Het Catalaanse parlement vindt nog altijd dat Puigdemont het recht heeft om de regio te leiden. Het parlement, waar de separatisten in de meerderheid zijn, sprak vandaag nogmaals zijn steun uit voor zijn kandidatuur. De verklaring is puur symbolisch, want Puigdemont zit momenteel in Duitsland in de gevangenis, in afwachting van een beslissing over een mogelijke overlevering aan Spanje.