De kleren maken de man: "Politici kiezen vaak voor donkerblauw want dat straalt vertrouwen en intelligentie uit"

De Nederlandse premier Mark Rutte draagt al jaren identiek dezelfde outfit wanneer hij campagne voert. Volgens modejournalist Katrin Swartenbroux is dat geen toeval. "Veel machtige mannen zweren bij een soort van uniform", zegt ze in "Nieuwe feiten".

Een wit overhemd, een grijze hoodie en een donkerblauwe gewatteerde jas: in die outfit trekt Mark Rutte sinds jaar en dag de straat op in tijden van verkiezingscampagnes, zo merkte Arjen Lubach zondag op in "Zondag met Lubach" (zie video bovenaan).

Volgens Katrin Swartenbroux doet de Nederlandse premier dat niet zomaar. "Een uniform is een goede manier om je persona te bevestigen", zegt ze in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

"Veel machtige mannen zweren bij een soort van uniform. Ik denk aan Giorgio Armani, Mark Zuckerberg of Barack Obama. Hun uitleg is gelijkaardig: ze hebben zoveel belangrijke dingen om over na te denken, dat ze zich niet met hun outfit willen bezighouden. Voor hen is het gemakkelijk gewoon een vaste combinatie aan te trekken."

Tegelijk staan veel machtige mannen uitgebreid stil met hoe dat uniform er precies uitziet. Vooral de kleuren spelen daarbij een rol. "Zeker in de politiek keren dezelfde kleuren steeds weer. Lichtgrijs staat bijvoorbeeld voor sociaal en benaderbaar. Ook donkerblauw nemen veel politici regelmatig uit de kast. De kleurenleer associeert de kleur met vertrouwen en intelligentie."

Patricia Ceysens

Voor vrouwen liggen de kaarten vaak anders en dat betreurt Swartenbroux. "Ik ben blij dat de outfit van een man voor een keer nieuws is want doorgaans gaat het over de kleren van vrouwen. Ik herinner me dat Patricia Ceysens (Open VLD) het parlement begin 2015 in een opvallend jasje van Kenzo toesprak. De kranten stonden er toen vol van."

(Lees voort onder foto)

"Ik denk dat het een vrouw toegestaan is een uniform te dragen als ze dat wil, maar vrouwen zijn het gewoon dat mensen over hun kleren schrijven. Daarom staan ze er meer bij stil. Vrouwen zijn echt getraind om na te denken over wat hun outfit zegt, niet alleen op een positieve manier. In verkrachtingszaken rijst soms de vraag wat het slachtoffer aanhad. Vrouwen kunnen nooit zomaar iets dragen volgens de goegemeente."