Deliveroo-koerier is geen zelfstandige, maar werknemer

Volgens de FOD Sociale Zaken heeft de Belgische Transport Bond (BTB) gelijk: fietskoeriers bij Deliveroo zijn nu schijnzelfstandigen. De vakbonden en het collectief van de Deliveroo-fietskoeriers hadden in januari een klacht ingediend. Deliveroo weerlegt de aantijging. 

Nadat het koerierbedrijf Deliveroo, in januari, de arbeidscontracten met zijn loontrekkende fietskoeriers eenzijdig had verbroken en hen had verplicht om als zelfstandige aan de slag te gaan, trokken vakbonden en fietskoeriers naar de Commissie van de Fod Sociale Zekerheid. Die bepaalt bij discussie de precieze aard van de werkrelatie.  

Voor de Administratieve Commissie ter Regeling van de Arbeidsrelatie, was het ondergeschikte verband tussen de fietskoerier en de Deliveroo-baas duidelijk aantoonbaar:  de werknemer kan immers niet zelf bepalen om de eigen arbeidstijd of werk te regelen. Integendeel: de koerier is verplicht om een week op voorhand zijn beschikbaarheid door te geven. 

Bovendien moet het werkschema door het Deliveroo-management worden goedgekeurd.  Het bedrijf volgt permanent de activiteit van de koeriers op de voet via de gps-localisatie op hun smartphone.  "Veel duidelijker kan de hierarchische controle niet zijn", concludeerde Sociale Zaken.   

Frank Moreels, voorzitter van BTB, reageert tevreden en ook voor de koeriers is de uitspraak een opluchting. Deliveroo betreurt de uitspraak van de Commissie, meldt het bedrijf in een mail aan onze redactie: "Koeriers kiezen zelf waar, wanneer en hoelang zij werken. Dit geeft hen de vrijheid die ze wensen en verklaart waarom meer dan 2500 koeriers ervoor gekozen hebben om met Deliveroo samen te werken."

Volgens Deliveroo heeft de FOD-commissie op geen enkel moment contact opgenomen: "Dat is teleurstellend gezien de onjuiste informatie die verstrekt lijkt te zijn, en die dus de gebrekkige basis voor dit besluit is. " Deliveroo is ervan overtuigd dat het de overheid nog zal kunnen overtuigen: "En dan zal de koerier als zelfstandige worden beschouwd, zoals Britse en Franse rechtbanken al hebben bepaald."