Dichter Leonard Nolens krijgt eredoctoraat van UGent

Leonard Nolens krijgt het diploma van doctor honoris causa van de UGent. Dat meldt de universiteit in een persbericht. Met de erkenning wil ze de dichter eren voor "een indrukwekkend literair oeuvre".

Na onder meer de Arkprijs van het Vrije woord, de Constantijn Huygensprijs en de VSB Poëzieprijs, mag Leonard Nolens binnenkort nog een bekroning aan zijn erelijst toevoegen: op 17 april krijgt de Vlaamse dichter het diploma van doctor honoris cause of een eredoctoraat van de UGent.

 "Nolens krijgt het diploma voor een indrukwekkend literair oeuvre dat in een halve eeuw tot stand is gekomen", motiveert de universiteit het eredoctoraat in een persbericht. "Hij is een van de meest geprezen en geprijsde schrijvers van de naoorlogse literatuur in Vlaanderen en bij uitbreiding van het Nederlandse taalgebied."

"Zowat alle literaire onderscheidingen met prestige zijn de inmiddels 70-jarige dichter te beurt gevallen. Tijdens het schrijverschap heeft hij ook 3 keer een verzameld dichtwerk tot stand gebracht. Dat kan geen enkele andere dichter in ons taalgebied zeggen. Het werk van Nolens wordt ook bestudeerd aan universiteiten, waaronder de UGent, en komt aan bod in tal van hoorcolleges over hedendaagse Nederlandse poëzie."

"De UGent roemt een imposant schrijverschap dat geen lezer onberoerd laat. Naast de culturele betekenis van zijn dichterschap wordt met dit eredoctoraat het onmiskenbare belang van de poëzie in de wereld van vandaag onderstreept. In het ruim 200-jarig bestaan van de academische instelling is Leonard Nolens de eerste Nederlandstalige dichter die deze eer te beurt valt."

Nolens debuteerde in 1969 met de poëziebundel "Orpheushanden". Hij woont en werkt in Antwerpen.