Videospeler inladen...

Duizenden Fransen betogen tegen antisemitisme na moord op bejaarde vrouw, maar de sfeer is gespannen

Het moest een witte mars worden ter herdenking van de vermoorde bejaarde Joodse vrouw Mireille Knoll, maar de sfeer werd gespannen toen extreme politici bij de mars wilden aansluiten. Onder meer Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon waren duidelijk niet welkom.

De mars van vanavond is bedoeld als eerbetoon voor de 85-jarige Mireille Knoll die vrijdagavond op brutale wijze vermoord is, wellicht om antisemitische motieven. De deelnemers stappen op naar het appartement waar de vrouw vermoord werd, in het oosten van Parijs.

De mars in Parijs trekt vanavond zeker duizenden mensen, maar ook in Marseille, Bordeaux, Orléans, Montpellier en Rijsel komen er sympathisanten op straat. Ook in Jeruzalem, Israël, zijn tientallen leden van de Franse gemeenschap samengekomen om Mireille Knoll te gedenken.

In Parijs kwam het tot spanningen toen Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, en Jean-Luc Mélenchon, de voorzitter van het radicaal-linkse La France Insoumise, de mars wilden vervoegen. Le Pen werd uitgefloten en bij Mélenchon en zijn aanhangers kwam het tot handgemeen en die moesten onder politiebegeleiding de mars verlaten. Mélenchon wordt door de Joodse gemeenschap verweten dat hij een boycot tegen Israël steunt.

Anderzijds hebben leiders van de Franse moslimgemeenschap dan weer wel hun steun uitgesproken voor de mars en lopen moslims daarin mee zonder problemen. De mars is een initiatief van de Joodse gemeenschap in Frankrijk, maar tal van politieke kopstukken -onder hen leden van de regering- stappen mee op.

Aanleiding voor de mars is de moord op de 85-jarige Mireille Knoll vrijdagavond. Die vrouw is als kind kunnen ontsnappen aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en was getrouwd met een man die het concentratiekamp van Auschwitz overleefd heeft. Ze zou vermoord zijn door jongeren met een migratieafkomst en mogelijk om anti-Joodse redenen.

AFP or licensors

Meest gelezen