AP2014

Ecuador sluit internetverbinding van klokkenluider Julian Assange af

De Ecuadoriaanse ambassade heeft alle communicatie van Assange met de buitenwereld afgesneden. Quito is boos over recente uitlatingen van Assange. De oprichter van WikiLeaks zit al sinds 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om te ontsnappen aan vervolging.

Volgens Ecuador heeft de Australiër Assange een eerdere verbindtenis met het land verbroken om geen commentaar te uiten op de relaties tussen het Zuid-Amerikaanse land en andere staten.

Assange zou dat wel gedaan hebben door op sociale media kritiek te uiten op de verbeterde relaties tussen Ecuador en de Verenigde Staten. Daarom worden nu alle externe communicatie tussen Assange en de buitenwereld afgesneden. Quito sluit ook andere maatregelen niet uit. Dat zou er kunnen op wijzen dat Assange gedwongen zou worden om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten.

Sinds 2012 heeft Assange asiel in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij vluchtte daar naartoe toen hij gezocht werd wegens enkele aanklachten voor seksueel misbruik in Zweden. Assange ontkent die beschuldigingen en zegt dat ze bedoeld zijn om zijn uitlevering aan de VS mogelijk te maken. De aanklacht in Zweden is intussen ingetrokken, maar Assange riskeert nog altijd arrestatie in Groot-Brittannië omdat hij ondanks vrijlating op borgtocht toch aan het gerecht probeerde te ontsnappen.