Foodsavers in Gent halen drie keer zoveel voedsel op als verwacht

Onder de naam Foodsavers heeft de stad Gent en het OCMW vorig jaar in negen maanden tijd 300 ton voedsel ingezameld. Dat is een succes, want het doel was maar 100 ton. Het ingezamelde voedsel wordt verdeeld over een twintigtal armoedeorganisaties, die het voedsel verder verdelen.

Dat er zoveel voedsel wordt gerecupereerd is positief, maar geeft toch ook een dubbel gevoel, zegt schepen Tine Heyse. Want het betekent ook dat het voedsel anders gewoon werd weggegooid. De inzameling en herverdeling wordt betaald door de stad en het OCMW en biedt werk aan 19 mensen. Door het voedsel centraal in te zamelen en dan te herverdelen, krijgen mensen een mooiere mix van producten. Niet enkel kool in de winter of 5 kilogram spaghetti.

Toch mag het project niet gezien worden als een oplossing voor het armoedeprobleem, stellen zowel de stad als het OCMW. Pas als er niemand meer een beroep moet doen op dergelijke voedselverdeling, is het probleem van de baan.