Video player inladen ...

Gerecht voert onderzoek naar Tom Meeuws voor mogelijk geknoei met facturen bij De Lijn

Het gerecht voert een onderzoek naar Tom Meeuws (SP.A) voor mogelijk geknoei met facturen bij De Lijn. Dat meldt VTM Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Enkele maanden geleden was Meeuws in opspraak gekomen met beschuldigingen van financieel geknoei, maar het verhaal krijgt nu ook een gerechtelijk staartje, na een aangifte van De Lijn. Meeuws zegt dat hij niet op de hoogte was van het lopende onderzoek.

Net vandaag raakte bekend dat Meeuws geen lijsttrekker zal zijn voor de SP.A in Antwerpen. Meer dan een maand al voert het gerecht een onderzoek naar mogelijk geknoei van Meeuws bij De Lijn, waar hij tussen 2013 en 2015 lokaal directeur was.  

Waarover gaat het allemaal?

In 2015 nam Meeuws, die tussen 2013 en 2015 lokaal directeur van De Lijn in Antwerpen was, plots ontslag. Officieel klonk het dat er een verschil in visie en strategie was, zelf liet Meeuws uitschijnen dat De Lijn hem als socialist liever kwijt dan rijk was en dat hij een politiek slachtoffer is. 

Maar enkele maanden geleden doken er beschuldigingen op dat hij financieel geknoeid zou hebben. Volgens de boekhoudkundige regels van de vervoersmaatschappij mag een directeur uitgaven doen, maar op het moment dat het bedrag van 67.000 euro overschreden wordt, moet hij de goedkeuring krijgen van de raad van bestuur. Maar dat heeft Meeuws niet gedaan. 

Enkele voorbeelden. De feestelijke opening van de Reuzenpijp, de tunnel die onder de Turnhoutsebaan loopt, zou zo'n half miljoen euro gekost hebben, maar zou in schijven betaald zijn. Een deel zou zelfs betaald zijn vóór het contract gesloten was, pas nadien volgden de facturen. Ook een advertentie­campagne in de Gazet van Antwerpen zou volgens hetzelfde stramien van de opgesplitste facturen betaald zijn.

Onderzoek meer dan een maand oud

Het parket opende in februari al een onderzoek naar de zaak. Dat gebeurde na aangifte van De Lijn, bevestigt de woordvoerder van de openbaarvervoersmaatschappij Tom Van de Vreken, maar hij ontkende dat dat gebeurde op basis van nieuwe feiten. "Het gaat om mogelijk strafbare feiten zoals ze in 2015 bekend waren, waarbij ik de nadruk leg op 'mogelijk'. Het is aan het parket om uit te maken hoe of wat."

Na die heisa - overigens niet de eerste keer dat Meeuws in opspraak kwam - strandde het kartel tussen Groen en SP.A in Antwerpen. (Het was ook Meeuws die het stadsbestuur beschuldigde van nauwe banden met de vastgoedmakelaars in de hele Antwerpse vastgoedaffaire. Toen kwam ook al aan het licht dat Meeuws zelf ook goede banden heeft met bouwpromotoren. )

Beels: "Ik geloof in Tom Meeuws"

Jinnih Beels, de kersverse lijsttrekker van SP.A in Antwerpen, reageerde in "Terzake" op het nieuws (video hieronder). "Ik ben overvallen geweest door het nieuws", zegt ze. "Ik wist niet van het onderzoek. Het is ook niet onlogisch dat wij op dit moment van niets weten, want het gaat om een gerechtelijk onderzoek."

Ze blijft geloven in Meeuws. "Hij is diegene die mij naar de politiek heeft gehaald. Zonder hem zat ik hier vandaag niet. Hij mag op de lijst blijven staan. Ik geloof in hem. Ik geloof in ons verhaal. Laten we afwachten wat het gerechtelijk onderzoek zal uitwijzen."

Ook SP.A-voorzitter John Crombez en Tom Meeuws zelf zeggen geen weet te hebben van een onderzoek. Meeuws had een dading gesloten met De Lijn. In dat akkoord ging hij ermee akkoord op de stappen als regionaal directeur van De Lijn. In de dading was ook een geheimhoudingsclausule opgenomen, maar na een lek - vermoedelijk uit de top van De Lijn - werd die geheimhouding begin dit jaar verbroken.

Video player inladen ...