Graaf Henri d'Udekem d'Acoz - "nonkel Henri" - vrijgesproken voor oplichting

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz, ofwel "nonkel Henri" is door het Gentse hof van beroep vrijgesproken voor oplichting. In eerste aanleg had de oom van koningin Mathilde nog zes maanden cel met uitstel gekregen, maar volgens het hof van beroep is de oplichting niet bewezen.

De zaak draait rond een stuk landbouwgrond van een man uit Ingelmunster dat hij een tiental jaar geleden wilde verkavelen tot bouwgrond. Daarvoor roept hij de hulp in van een advocaat in Poperinge en graaf d'Udekem d'Acoz. Die laatste belooft hem te helpen, in ruil voor 100.000 euro. Maar dat zou hij nooit gedaan hebben. In hetzelfde dossier is er ook sprake van een erfeniskwestie en een valse kunstschatting. 

In eerste aanleg kreeg de graaf nog een celstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 4.125 euro deels met uitstel. Een medebeklaagde kreeg een celstraf van een jaar, waarvan de helft effectief. Een derde beklaagde kreeg acht maanden met uitstel. 

De graaf heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. "Hij wist van niks. Hij heeft ook geen motief, want hij heeft het geld niet nodig", benadrukt zijn advocaat. Het hof oordeelde nu dat er geen bewijs is dat de graaf bewust mee handelde en sprak hem vrij op basis van twijfel. 

In oktober werd de oom van koningin Mathilde nog veroordeeld in een andere oplichtingszaak. Daar kreeg hij 12 maanden cel met uitstel.