Emma Gonzalez, die het jongerenprotest voor striktere wapenwetten in de VS leidt en die voor Björn Soenens de aanleiding vormde om er een podcast over te maken
AFP or licensors

Herbeluister: zes (of neen: twaalf!) geweldig interessante podcasts van VRT NWS

U gaat straks sporten of hebt een lange auto- of treinrit voor de boeg? U wil u tegelijk graag in één onderwerp verdiepen? Eén oplossing: luister naar een podcast. De voorbije maanden experimenteerden verschillende van onze reporters en radiomonteurs met het (opnieuw) opkomende audioformat. Onder het motto 'twee voor de prijs van één' zetten wij zes van onze allerbeste op een rij en voegden we er telkens een gelijkaardige luistertip aan toe. Veel luisterplezier.

1. March for Our Lives: de moed van Emma González

AFP

"Tussen de 300 en 400 miljoen vuurwapens zijn in de VS in omloop. Dat is een tijdbom die om de zoveel tijd moét afgaan." Je duizelt even als je die getallen hoort, wanneer onze Amerika-expert Björn Soenens ze ergens halverwege zijn podcast over de "March of our Lives" vertelt. Op zaterdag 24 maart stapten naar schatting een half miljoen mensen - waarvan het grootste deel jongeren - door Washington, omdat ze strengere wapenwetten eisen. Die mars is een gevolg van de eerste, aangrijpende én nu al historische speech van Emma González, leerlinge van de Stoneman Douglas High School in Florida waar door een schutter zeventien mensen om het leven kwamen.

In de aanloop van de mars in Washington maakte Björn Soenens samen met technicus Bjorn Van Keer een aangrijpende documentaire waarin u alles te weten komt wat u moet weten over de miljoenen wapens in de VS.

Luister hier op VRT NWS.
Luister hier via iTunes. 

Als u deze podcast graag beluisterd hebt, luister dan ook naar deze van Björn Soenens en Bjorn Van Keer over de oorlog in Vietnam

2. Hoelang willen we nog slaven van onze smartphone blijven?

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

We nemen het ons voortdurend voor: ik zal wat minder op mijn smartphone zitten. En hup, dertig seconden later hebben we het toestel weer vast. Er kwam een nieuw appje binnen, en daarin zat een link, en nu we toch bezig waren konden we nog snel eens Facebook checken. En instagram. En pinterest. Ondertussen weten die sociale media alles wat je op die smartphone gedaan hebt, en wat al je vrienden gedaan hebben. En die data wordt verhandeld aan adverteerders. Non-stop. Nog lang voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica openbarstte beschreef onze expert sociale media Tim Verheyden met hulp van technicus Gunter Joossen hoe onze smartphoneverslaving gebruikt en misbruikt werd.

Luister hier op VRTNWS.
Luister hier via iTunes.

Als u deze podcast graag beluisterd hebt, luister dan ook naar deze, waarin Johny Vansevenant en Rob Heirbaut het politieke jaar analyseren.

3. Wie was Stephen Hawking?

Op 14 maart kwam de bekende wetenschapper en de beroemdste ALS-patiënt ter wereld Stephen Hawking te overlijden. Het was de aanleiding voor Elisabeth Ackaert om in de radiostudio te duiken en met de hulp van andere wetenschappers en experts op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag: hoe was Stephen Hawking nu echt?

Luister hier op VRT NWS.
Luister hier via iTunes.

Als u deze podcast graag beluisterd hebt, luister dan ook naar deze, waarin Duitslandkenner Jeroen Reygaert een portret maakte van Annegret Kramp-Karrenbauer, de gedoodverfde opvolger van Angela Merkel.

4. Iemand: "Mijn moeder heeft de doodstraf gekregen, maar mijn vader heeft haar gered van het vuurpeloton"

Iemand is een reeks podcasts gemaakt voor Radio 1 door radiomaker Ward Bogaert en Philip Heymans, themachef justitie bij VRT NWS, maar waarbij ze ook andere radiomakers unieke mensenlevens laten inblikken. Het verhaal van Rita is onwaarschijnlijk maar echt gebeurd. Op haar vijftiende ontdekt ze dat ze niet door haar ouders maar door haar grootouders wordt opgevoed, dat haar vader tijdens de tweede wereldoorlog een belangrijke collaborateur was en haar moeder een spionne bij het verzet, en dat daaruit een onmogelijke liefdesaffaire én een dochter is ontstaan. Zet u schrap voor 40 minuten kippenvel.

Luister hier op VRT NWS. 
Luister hier via iTunes.

Als u deze podcast graag beluisterd hebt, dan zult u ook deze aflevering van Iemand, over Karl Eriksson, zoon van gewezen VMO-leider Bert Eriksson, graag horen.

5. Amerika had meer moeten luisteren naar Joan Didion: het midden valt uit elkaar

Een fragment: "Om deze tijd beter te begrijpen, moet je op zoek naar meer kennis over de wereld. Heel soms helpt een schrijver je daarbij. Ik bijvoorbeeld word geregeld geholpen door de boeken van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion." Ondertussen bijna 10.000 mensen luisterden naar de podcast van Björn Soenens en Bjorn Van Keer over de schrijfster, waarin je onnoemelijk veel bijleert over de Verenigde Staten, hun verleden en hun controversiële president. 

Luister hier op VRT NWS.
Luister hier via iTunes.

Als u deze podcast graag gehoord hebt, beluister dan ook deze, waarin Martine Tanghe met drie VS-experts praat over de situatie in dat land, één jaar na de benoeming van Donald Trump tot president.

6. Het creatieve lab van... Kobe Desramaults: "Laat mij allemaal gerust, ik doe mijn ding"

Zijn supercreatieve mensen zo geboren of kan je dat leren: altijd en overal goede ideeën bedenken? Hebben ze momenten waarop ze daar niet op komen en momenten waarop ze constant creatief zijn? En hoe doen ze dat dan? Met die vragen trok journalist Jan Holderbeke naar schrijvers, muzikanten, reclamemakers, kunstenaars... Al snel nam hij ook radiomaker Gunter Joossen mee, die van die gepsprekken een prachtige reeks podcasts maakte. In deze aflevering vertelt kok Kobe Desramaults waarom goed doorzakken hem helpt om Michelinsterren te versieren.

Luister hier op VRT NWS.
Luister hier via iTunes.

Als u deze podcast graag beluisterd hebt, luister dan ook naar deze aflevering van Het Creatieve Lab van... , waarin De Ideale Wereld-presentator Otto-Jan Ham ons een blik in zijn hoofd gunt.

Meest gelezen