Video player inladen ...

Jinnih Beels: "Ik ben een socialist in hart en nieren"

De onafhankelijke kandidaat Jinnih Beels, die de lijst gaat trekken voor SP.A in Antwerpen, vindt zichzelf een socialist in hart en nieren, hoewel ze geen partijkaart heeft. "Ik heb altijd geprobeerd om mensen te verbinden", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wie kan nu nog twijfelen aan mijn engagement? Ik heb toegezegd om de lijst te trekken."

Jinnih Beels zou oorspronkelijk als onafhankelijke kandidaat op de lijst Samen gaan staan, de samenwerking tussen Groen en SP.A in Antwerpen. Toen die samenwerking op de klippen liep, moest ze kiezen of ze op de lijst zou gaan staan van Groen met kopman Wouter Van Besien of van SP.A met kopman Tom Meeuws.

Ik denk niet dat je socialisme moet koppelen aan een partijkaart.

"Tom Meeuws heeft me zelf de vraag gesteld of ik de lijst van SP.A wou trekken vlak nadat Samen uiteengevallen was", zegt Beels. "Ik was heel vereerd met de vraag, maar heb wel tijd gevraagd om er eens goed over na te denken. Als ik iets wil doen, wil ik het ook goed doen en wil ik het samen doen met een team dat in mij gelooft."

Beels is de eerste lijsttrekker zonder partijkaart en kan dus ook de eerste burgemeester worden zonder partijkaart. Zelf vindt ze die kaart niet zo belangrijk. "Ik ben een socialist in hart en nieren. Ik denk niet dat je socialisme moet koppelen aan een partijkaart. Vòòr mijn politieke carrière was ik politieambtenaar en had ik ook geen partijkaart. Maar ik was echt wel iemand die heel erg geloofde in het socialisme."

"Ik sta voor vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Ik ben een socialist. Waarom moeten we tijd verspillen om altijd over die partijkaart te beginnen. Terwijl de mensen in de straat in Antwerpen heel graag willen weten waar wij voor staan en wat wij kunnen betekenen voor Antwerpen."

Vernieuwing

De keuze voor Beels wijst erop dat SP.A wil vernieuwen. "Het siert de partij dat ze burgers zoals ik de kans wil geven om op de lijst te komen staan en mee de verandering in gang te steken. Wat zeer vernieuwend is, is dat ze mij de lijst laten trekken."

Of ze ooit een partijkaart neemt, laat ze voorlopig in het midden. "Het is vooral belangrijk dat de mensen weten waarom ik het doe. Dat ik echt geëngageerd ben. Ik ga er 100 procent voor."

Moeilijk kan ook. Ook bij de politie ben ik blijven strijden.

Beels heeft samen met haar team veel goesting om in het stadsbestuur van Antwerpen te geraken en het verschil te maken. Ze beseft dat het niet makkelijk zal zijn. "Moeilijk kan ook", zegt ze. "Ik heb het de voorbije jaren ook heel moeilijk gehad bij de politie. Ik ben ervoor blijven strijden en ik ga dat nu ook doen."

Ze is van plan om naar de mensen te luisteren. "Mensen zijn niet tevreden, ze voelen zich uitgesloten, ze voelen zich niet betrokken, ze geraken niet aan een job, jongeren voelen zich verloren. Dat zijn zaken die we nu weten en waar we iets willen aan doen. Het is belangrijk dat de Antwerpenaar beseft dat wij een belangrijk alternatief zijn. Mensen willen geen beloftes, maar willen dat er naar hen geluisterd wordt en dat we dingen kunnen realiseren."

Welk resultaat hoopt ze neer te zetten op 14 oktober? "Wij mikken op zo hoog mogelijk", zegt ze in "Terzake". "Wij willen gaan voor de overwinning. Wij geloven echt wel dat wij van Antwerpen een andere stad kunnen maken."

Enige vrouwelijke lijsttrekker

Opvallend: Beels is de enige vrouwelijke lijsttrekker in Antwerpen. "Misschien ook goed anno 2018 dat we eindelijk weer een vrouw hebben als lijsttrekker", zegt ze. "Ik denk dat het tijd is dat vrouwen zich weer herkennen in een aantal functies, ook binnen de politiek."

Beluister hieronder het gesprek uit "De wereld vandaag"

In "Terzake" gaf Beels meer toelichting over waar de Antwerpse SP.A-lijst voor staat. Bekijk hieronder de video.

Video player inladen ...