Video player inladen ...

China bevestigt: Kim Jong-un ontmoette Xi Jinping in Peking

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in Peking een "vruchtbare" ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat heeft het Chinese staatspersagentschap Xinhua bevestigd. Over een mogelijk onaangekondigd bezoek van Kim aan China werd de voorbije dagen al gespeculeerd. Het zou om de eerste buitenlandse reis van de Noord-Koreaanse leider gaan sinds hij aan de macht kwam in 2011.
 

Tijdens het "onofficiële bezoek", dat duurde van zondag tot woensdag, woonden Kim en zijn vrouw Ri Sol-ju samen met Xi en diens vrouw Peng Liyuan onder meer een banket bij in de Grote Hal van het Volk, aan het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad.

Volgens Xinhua zei Kim tijdens gesprekken tussen beide leiders dat de situatie op het Koreaanse schiereiland "snel evolueert" en dat hij Xi "uit kameraadschap en morele verantwoordelijkheid persoonlijk op de hoogte wilde stellen". "Het is ons consequent standpunt om geëngageerd te zijn voor denuclearisatie op het schiereiland, in overeenstemming met de wil van de overleden president Kim Il-sung en de overleden secretaris-generaal Kim Jong-il", zei de Noord-Koreaanse leider.

Bovendien is Pyonyang, volgens het Chinese staatsmedium, bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten en wil het regime een top organiseren tussen beide landen.

"Het probleem van de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland kan opgelost worden als Zuid-Korea en de Verenigde Staten met welwillendheid op onze inspanningen reageren en een stemming van vrede en stabiliteit creëren, terwijl ze zelf progressieve en gelijktijdige maatregelen nemen voor de verwezenlijking van vrede", aldus Kim.

Over een bezoek van Kim aan China staken al geruchten de kop op na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein. Die was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging.

Xinhua News Agency