Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rechtszaak tegen president/zakenman Trump stapje dichterbij na uitspraak federale rechter

Komt er een rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump, in verband met zijn zakenimperium? Die kans wordt iets groter nu een federale rechter heeft geoordeeld dat de aanklacht van twee procureurs-generaal gegrond is.

Volgens de aanklagers, de procureurs-generaal van Washington DC en Maryland, overtreedt de president de grondwet door opbrengsten op te strijken van zijn luxehotel in Washington DC.

Meer bepaald zou het gaan om een schending van de clausule over neveninkomsten. Volgens die clausule mag een president geen giften of betalingen aannemen van buitenlandse regeringen zonder de goedkeuring van het Congres. Buitenlandse officiële delegaties blijken wel vaker te verblijven in Trumps hotel in Washington.

Een federale rechter in de staat Maryland heeft nu geoordeeld dat de aanklagers een juridische grond hebben om door te gaan met een procedure. Hij legt daarmee de vraag van het ministerie van Justitie om dat niet te doen naast zich neer.

Of het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt, is echter nog verre van zeker. Er komt nog verder onderzoek naar andere argumenten die het ministerie aandraagt om geen rechtszaak te starten.

Toch is de beslissing van de rechter een tegenvaller voor president Trump. Hij heeft altijd aangevoerd dat zijn zakenovereenkomsten legaal zijn en geen belangenconflict met zich meebrengen.