Krokussen maken "dodendraad" weer zichtbaar

In Maasmechelen worden over een lengte van 17 kilometer witte krokussen aangeplant, om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De krokussen worden in oktober aangeplant op de plek waar vroeger de zogenoemde "dodendraad" stond. De Duitsers hadden die draad gespannen op de grens tussen België en Nederland.

Het is de Stichting Verhalis die de dodendraad weer zichtbaar wil maken over een lengte van maar liefst 350 kilometer. Want zo lang was ook de elektrische grensversperring die de Duitse bezetter plaatste op de Belgisch-Nederlandse grens. De draad moest voorkomen dat Belgen massaal richting Nederland zouden vluchten of via Nederland naar de Westhoek probeerden te geraken om daar het front te versterken. Er stond 2000 Volt op de draden en zowat 1000 mensen kwamen om, toen ze er over probeerden te geraken.

Wit lint langs de Maas

Ook in Bocholt, Neerpelt, Hamont-Achel en Kinrooi zullen in het najaar krokussen geplant worden om de dodendraad weer zichtbaar te maken. Maar in Maasmechelen wordt dat lint van krokussen wel 17 kilometer lang. Het traject loopt van Meeswijk tot Uikhoven, ongeveer langs het fietspad langs de Maas. "We gaan de bloembollen aanplanten samen met de Oudstrijdersbond, de heemkundige kring en de lagere scholen", vertelt schepen van cultuur Johan Wolk. "Om de 50 centimeter wordt een witte krokus geplant, ze zullen vanaf het voorjaar van 2019 bloeien."

(foto's: bron Verhalis)