N-VA over plaatsgebrek Everberg: "De overheid faalt in een van haar kerntaken: veiligheid"

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vindt dat Vlaanderen "faalt" als het gaat over het opsluiten van delinquente jongeren. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn straffeloosheid aan het organiseren." Volgens Parys heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) genoeg middelen gekregen om het probleem aan te pakken. "Maar hij zal creatiever moeten zijn."

In de gesloten jeugdinstelling van Everberg zijn opnieuw jongeren vrijgelaten omdat er geen plaats is. Het gaat om tieners die verdacht worden van diefstal met geweld en afpersing.

"We kunnen alleen maar vaststellen dat de overheid faalt op een van haar kerntaken: veiligheid", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) hierover. "Een rechterlijke beslissing moet worden uitgevoerd. Je zal maar de jongere zijn die een tijdlang tussen leven en dood heeft gezweefd nadat je in elkaar getimmerd bent door een delinquent, en achteraf in de krant lezen dat de dader is vrijgelaten door een plaatsgebrek."

"Vandeurzen moet creatiever zijn"

Het probleem van het plaatsgebrek in jeugdinstellingen is al langer bekend. "We hebben er ook voor gezorgd dat er extra geld is om dit probleem aan te pakken", aldus Parys. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kreeg "een groeipad van een half miljard euro, en daar bovenop is er dit jaar en volgend jaar nog eens 25 miljoen euro voorzien."

Maar een nieuwe jeugdinstelling wordt natuurlijk niet van vandaag op morgen gebouwd. "Toch kan de minister vaker out of the box denken, hij kan creatiever zijn."

Parys denkt onder meer aan containerwoningen. "Bedrijven die dergelijke modulaire units maken kun je vandaag bellen, dan staat er morgen zo'n unit in de tuin van Everberg."

Een bedrijf dat containerwoningen maakt kun je vandaag bellen. Dan staat er morgen zo'n container in de tuin van Everberg.

Lorin Parys (N-VA)

De kritiek van N-VA is opmerkelijk omdat de partij mee in de Vlaamse regering zit. "Het is niet omdat ik in de meerderheid zit, dat ik mijn kritische zin verloren heb", aldus Parys. "We zien dat er hier duidelijk iets mis loopt. We laten steken vallen en moeten sneller ingrijpen."

Vandeurzen: "Je gaat het probleem niet oplossen door enkel capaciteit te creëren"

Minister Vandeurzen reageert door te zeggen dat hij continu investeert in nieuwe opvangplaatsen en in alternatieve maatregelen voor delinquente jongeren. "Maar ik wil wel samen met de magistraten kunnen bekijken hoe we enkele dringende maatregelen kunnen nemen", klinkt het.

"Je gaat het probleem niet oplossen door enkel capaciteit bij te creëren", aldus de minister. "We moeten het in een breder kader zien."

Groen: "Hele keten moet versterkt worden"

Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) laat weten dat "de hele keten versterkt moet worden". Ze zegt dat er meer dan 7.000 jongeren op wachtlijsten staan, onder meer voor thuisbegeleiding.