Video player inladen ...

Macron bij plechtigheid voor held Arnaud Beltrame: "Waakzaam zijn voor ondergronds islamisme"

Frankrijk heeft vandaag eer betoond aan Arnaud Beltrame, de luitenant-kolonel van de gendarmerie die zijn leven opofferde bij de gijzeling in Trèbes. Tijdens het eerbetoon zei president Emmanuel Macron dat de Fransen waakzaam moeten zijn voor wat hij een "ondergronds islamisme" noemde.

De officiële herdenkingsplechtigheid vond plaats in de Dômes des Invalides in Parijs, het monument waar ook het lichaam van Napoleon is ondergebracht. De kist van Arnaud Beltrame met daarover de Franse driekleur stond op de binnenkoer. De gendarme kreeg postuum de hoogste Franse onderscheiding: de Nationale Orde van het Legioen van Eer.

In zijn toespraak zei president Macron dat Beltrame "de Franse geest van verzet belichaamde".

Macron verwijst ook naar moord op joodse vrouw

Macron riep de Fransen ook op om waakzaam te zijn voor wat hij een ondergronds islamisme noemde. "We strijden niet alleen tegen terreur­organisaties, tegen de legers van IS, tegen imams die haat prediken, maar ook tegen een ondergronds islamisme dat zich via sociale netwerken verspreidt en het dagelijks leven corrumpeert", zei hij. Macron riep de Fransen op om opnieuw waakzaamheid en burgerzin aan de dag te leggen in het gevecht tegen deze "geslepen vijand".

Barbaars obscurantisme dat de waarde ontkent die we aan het leven geven

Hij sprak zich uit tegen het "barbaarse obscurantisme, dat de waarde ontkent die we aan het leven geven". Hij verwees daarbij niet alleen naar de terrorist in Trèbes, maar ook naar de moordenaar van de 85-jarige joodse vrouw Mireille Knoll. "Hij vermoordde een onschuldige en kwetsbare vrouw omdat ze joods was, en daarmee onteerde hij onze waarden en ons geheugen."

Video player inladen ...

1 minuut stilte in alle Franse politiekantoren

Arnaud Beltrame had afgelopen vrijdag de vrijwillig de plaats ingenomen van een gijzelaar bij de gijzeling van een supermarkt in Trèbes. Hij raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen.   

ETIENNE LAURENT

Om 10 uur vanmorgen werd in alle politiekantoren in Frankrijk een minuut stilte in acht genomen voor Beltrame. Rond hetzelfde moment begon de stoet met zijn stoffelijk overschot door het centrum van Parijs. Honderden mensen kwamen de overledene een laatste eer betuigen.

ETIENNE LAURENT

De ceremonie in de Dôme des Invalides werd bijgewoond door 400 genodigden, onder wie de familieleden van Beltrame en de andere slachtoffers. Ook heel wat regeringsleden en de oud-presidenten François Hollande en Nicolas Sarkozy waren aanwezig.