Videospeler inladen...

Moord in Parijs: "Wat de nazi's niet konden, heeft krapuul met dezelfde haat nu wel gedaan"

Frankrijk is in shock na de brutale moord op een 85-jarige Joodse vrouw die de vervolging van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. Vanavond is een protestmars gepland in Parijs en die zou wel eens erg groot kunnen zijn.

"Het is onvoorstelbaar dat mensen vandaag in Frankrijk in 2018 nog altijd gedood worden omdat ze Jood zijn", zei de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet vandaag op de radiozender RMC.

Haar collega van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb waarschuwt dat het antisemitisme in Frankrijk aan een sterke opmars bezig is. "Mijn generatie dacht dat na de Shoah (Holocaust), die een schok voor de wereld is geweest, dat soort systematische aanvallen niet meer mogelijk waren."

De Joodse gemeenschap in Frankrijk - de grootste in Europa - klaagt al langer over groeiend antisemitisme. Dat er nu een vrouw die ooit het slachtoffer van de Holocaust was, vermoord is, heeft daar tot grote vrees en woede geleid. "Wat de nazi's niet konden, heeft krapuul met dezelfde haat nu wel gedaan", zei de grootrabbijn van Frankrijk Haïm Korsia. De moord doet denken aan die op Sarah Halimi, een Joodse  vrouw van 65 die in april vorig jaar geslagen werd door een migrant uit Mali en daarna uit het raam werd geduwd.

Vanavond wordt in Parijs een witte mars tegen antisemitisme gehouden en die zou wel eens erg groot kunnen worden. De mars is evenwel niet zonder controverse, want Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, en de radicaal-linkse politicus Jean-Luc Mélenchon wilden deelnemen aan de mars, maar zouden nu verstek geven omdat ze niet welkom zijn.

Ontsnapt aan de vervolging, tot nu

Vrijdag werd in Parijs het lichaam gevonden van de 85-jarige Mireille Knoll, een bejaarde Joodse vrouw die alleen woonde. De vrouw werd elf keer met een mes gestoken en haar lichaam is daarna in brand gestoken.

De politie heeft twee verdachten van de moord opgepakt. Het gaat om jonge moslims en men gaat ervan uit dat het om anti-Joodse motieven gaat. Een van hen zou de andere ervan beticht hebben dat hij "Allahu akbar" (God is de grootste) geroepen zou hebben tijdens de moord. Helemaal zeker is dat echter nog niet, want de hoofdverdachte zou volgens Binnenlandse Zaken niet geradicaliseerd zijn en vooral uit geweest zijn op geld. "Het is een Jodin, dus er moet geld zijn", zou hij gezegd hebben.

Nochtans was Mireille Knoll zeker niet rijk en woonde ze in een sociaal flatje. De vrouw had de Holocaust en Jodenvervolging in Frankrijk overleefd. Zo kon ze als kind met haar moeder op het nippertje ontsnappen aan de grote razzia, waarbij in 1942 meer dan 13.000 Joden werden opgepakt en opgesloten in de Vel d'Hiv, de Vélodrome d'Hiver, in Parijs. Velen van hen zijn daarna weggevoerd naar nazi-vernietigingskampen. 

Mireille Knoll overleefde de oorlog en is daarna getrouwd met een man die het concentratiekamp van Auschwitz overleefd heeft. De man is intussen gestorven.

Meest gelezen