Na grote corruptieschandalen: schoon schip bij Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen zal grondig hervormd worden. Dat schrijven De Tijd en De Standaard, het nieuws is bevestigd aan onze redactie. In het verleden werd de Regie geplaagd door corruptieschandalen en vandaag lopen er nog steeds verschillende zaken mis. "In plaats van een overheidsdepartement wordt de Regie een nv, zoals een gewoon bedrijf", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 

De Regie der Gebouwen beheert onder meer de gevangenissen en gerechtsgebouwen, maar ook culturele instellingen zoals het conservatorium in Brussel of de Japanse toren. Veel van die gebouwen staan echter al jaren te verkommeren. Bij het justitiepaleis in Brussel waren onlangs de stellingen die tegen de gevel staan aan renovatie toe.

De Regie kwam afgelopen jaren in het nieuws na wantoestanden. Vorig jaar werd een van de topmannen van de Regie der Gebouwen nog veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel van twee jaar, en een boete van 27.500 euro. De topman in kwestie zou verantwoordelijk zijn voor verschillende corruptiezaken.

"Die corruptiezaken dateren uit het verleden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Maar ook vandaag zien we dat de Regie moeite heeft met het indienen van jaarrekeningen en het personeelsbeheer." Jambon heeft een audit laten uitvoeren die de problemen heeft blootgelegd.

Hervorming tot nv van publiek recht

De Regie der Gebouwen zal worden hervormd. "Met minder bemoeienissen van de politiek en een betere samenwerking met de privésector", aldus Jambon. "Hoe meer ruimte er is voor marktwerking, hoe kleiner het risico op corruptie."

De Regie zal een "nv van publiek recht" worden, net zoals Bpost dat vandaag is. Nieuwe medewerkers van de Regie der Gebouwen zullen dus geen statutaire ambtenaren meer zijn, maar contractuelen.