“België heeft een huidkanker­probleem": aantal kwaadaardige huidtumoren blijft stijgen

“België heeft een huidkankerprobleem.” Dat is de slogan van de nieuwste campagne van Euromelanoma, de Europese vereniging van dermatologen, die huidkanker onder de aandacht wil brengen. Die slogan moet ons meteen met de neus op de feiten drukken, want volgens recente cijfers zullen er in België jaarlijks 5 tot 9 procent meer kwaadaardige huidtumoren bij komen.

Al 20 jaar brengt Euromelanoma huidkanker onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doen ze ondertussen in 33 Europese landen met ieder jaar een nieuwe campagne. Toch stijgt het aantal huidkankerpatiënten nog elk jaar. Vorig jaar zijn er in België 37.000 nieuwe gevallen bij gekomen. 

“We merken dat de meeste Belgen zich bewust zijn van de risico’s van te veel zon, maar ze slagen er niet altijd in om hun gedrag aan te passen”, zegt dermatoloog en Belgisch voorzitter Thomas Maselis.

“Waar 15 jaar geleden in mijn praktijk gemiddeld 1 op de 25 patiënten vroeg om zijn huid te controleren op verdachte vlekjes, is dat vandaag 1 op de 3 patiënten. Bovendien dragen preventiecampagnes ertoe bij dat heel wat meer melanomen in een vroeg stadium worden ontdekt. Het aantal melanomen in ons land stijgt fors, maar er overlijden in verhouding niet meer mensen aan.”

"Huidkanker is de snelst stijgende kanker"

Volgens de Stichting Kankerregister, die de gegevens bijhoudt van alle nieuwe kankerdiagnoses in België, zal het aantal nieuwe patiënten met huidkanker nog blijven toenemen. Op basis van hun cijfers uit de periode 2004 tot 2014 voorspellen ze dat er tegen 2025 5 tot 9 procent meer huidkankerdiagnoses bij zullen komen. “Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker”, zegt Maselis.

Het aantal nieuwe kwaadaardige melanomen zou zelfs stijgen van 2.925 in 2014 naar 4.356 in 2025: een toename van 49 procent. Melanoom is de meest agressieve, maar wel minst voorkomende vorm van huidkanker. Als we enkel kijken naar dit type van huidkanker, dan blijven prostaatkanker bij mannen, borstkanker bij vrouwen, longkanker en dikkedarmkanker wel nog steeds vaker voorkomend. 

Laat verdachte vlekjes controleren

Melanoom kan voorkomen bij alle leeftijden en ontstaat uit pigmentcellen. Een melanoom ziet eruit als een donkerbruin tot zwart knobbeltje dat meestal boven de huid uitsteekt. Omdat de tumor zich al in een vroeg stadium kan uitzaaien, is het belangrijk om verdachte vlekjes zo vlug mogelijk te laten nakijken.

Ook dit jaar zal je tussen 14 en 18 mei je huid gratis kunnen laten screenen bij deelnemende dermatologen, tijdens de preventieweek van Euromelanoma. Op hun website kan je alvast alle informatie terugvinden over huidkanker, hoe je het kan ontdekken en wat je zelf kan doen om het te voorkomen. De folder kan je hier downloaden.

Vorig jaar maakte Euromelanoma nog bekend dat slechts 6 procent van de Belgen zich voldoende beschermt tegen de zon. 

Meest gelezen