Onrust in Sacramento neemt toe aan vooravond begrafenis zwarte man die werd doodgeschoten door politie

In Sacramento, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Californië, is de sfeer gespannen na de omstreden dood van een zwarte man. Stephon Clark, 22 jaar, werd in de tuin van zijn grootmoeder doodgeschoten door de politie. Al dagenlang wordt er geprotesteerd in de stad. Gisteravond werd een zitting van de stadsraad en een basketbalmatch van de Sacramento Kings verstoord.

"De politie heeft mijn broer doodgeschoten. Het kan de burgemeester niets schelen." Dat riep Stevante Clark, broer van de 22-jarige Stephon Clark, die op 19 maart werd doodgeschoten door twee politieagenten. Ze vuurden kogels op hem af in de tuin van zijn grootmoeder, omdat ze dachten dat zijn gsm een wapen was.

De politie had een melding binnengekregen over een verdachte die autoruiten had ingegooid en daarna over een hek in een achtertuin was gesprongen. Toen ze Stephon Clark zagen, gingen twee agenten - de ene blank, de andere zwart - op hem af. Ze zeiden dat ze zich door hem bedreigd voelden, toen hij in hun richting bewoog en niet reageerde op hun oproepen. Zijn telefoon zouden ze aangezien hebben voor een wapen.

Op een video die gemaakt is door de bodycam van de agenten, is te zien hoe ze het vuur openen zonder zich als politie kenbaar te maken. Snel en in korte tijd vuren ze kogels op hem af, 20 in totaal. (video hieronder)

Video player inladen ...

"Waarom schoten jullie 20 keer? Waarom hebben jullie hem niet in zijn armen of benen geschoten? Honden gestuurd? Een stroomstootwapen gebruikt? Waarom?", vroeg zijn grootmoeder gisteren in een emotionele toespraak. "Ik wil gerechtigheid voor mijn kleinkind." (video hieronder)

Video player inladen ...

Zoveelste omstreden dood

De dood van Stephon Clark is de zoveelste omstreden dood van een zwarte man door ingrijpen van de politie. Na dagen van onrust werd het optreden van de politie gisteren besproken op de gemeenteraad van Sacramento. De zitting, bijgewoond door honderden mensen, werd verstoord door demonstranten.

Stevante Clark, de broer van het slachtoffer, sprong op het spreekgestoelte en zei aan de burgemeester dat hij zijn mond moest houden. "Mijn broer is vermoord." 

Robert Petersen

De demonstranten trokken daarop naar het basketbalstadion waar ze de wedstrijd van de Sacramento Kings wilden tegenhouden. Het was al de tweede keer in een week dat dat gebeurde. Tijdens de vorige wedstrijd droegen de spelers van het team speciale shirts om hun medeleven te betuigen met de familie van Stephon Clark.

Politiechef Daniel Hahn, de eerste zwarte politiechef van Sacramento, spreekt van "extreem hoog oplopende emoties, woede en pijn in onze stad". Samen met het stadsbestuur heeft hij opgeroepen tot kalmte, zeker ook morgen, wanneer Stephon Clark begraven wordt.