Video player inladen ...

Pacifist Peumans (N-VA): "Ik heb de indruk dat we naar een tweede Koude Oorlog gaan"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) ziet een toenemende bewapening in de wereld en is daar niet gelukkig mee. "Ik heb de indruk dat we naar een tweede Koude Oorlog gaan", zegt hij in "Villa Politica". Peumans heeft dus ook een andere mening over nieuwe gevechtsvliegtuigen dan zijn eigen partij.

Regeringspartij N-VA benadrukte de afgelopen dagen in de heisa rond de opvolging van de F-16's de noodzaak van nieuwe gevechtsvliegtuigen. N-VA-politicus Peumans staat bekend als pacifist en is niet echt overtuigd van die noodzaak.

"Dat kost inderdaad heel veel geld en ik heb daar inderdaad een andere mening over", aldus Peumans in "Villa Politica". "Maar we zitten wel in NAVO-verband en dan hebben we een taak te vervullen", voegt hij eraan toe. "We moeten ons niet altijd verschuilen onder de Amerikaanse paraplu."

Peumans vindt dat zijn partijgenoot minister van Defensie Steven Vandeput de discussie over de nieuwe gevechtsvliegtuigen goed aanpakt. "Maar met hem praat ik nooit over dat soort dingen. Ik denk dat het duidelijk is dat we daar van mening verschillen. Wij praten altijd over de N-VA in Limburg."

De voorzitter van het Vlaams Parlement maakt zich wel zorgen. "Ik zie nu dat Europa een heel groot fonds gaat oprichten voor het financieren van alles wat met militaire bewapening te maken heeft. Ik heb de indruk dat we naar een tweede Koude Oorlog gaan waarbij we in toenemende mate vanalles gaan doen om ons zogezegd te beschermen tegen derden. Daar voel ik me niet altijd gelukkig bij."

"Binnen de N-VA hebben de haviken het voor het zeggen"

Volgens onze politieke expert Ivan De Vadder is Jan Peumans een exponent van de oude generatie van de Volksunie. "Die generatie is groen en pacifistisch. In ons land vinden we dat een vreemde mengeling: nationalisme aan de ene kant en aan de andere kant een aantal eigenschappen die eerder bij links thuishoren."

De Volksunie - de voorganger van de N-VA - is destijds ontstaan als een pacifistische partij. "Daar is een traditie en Jan Peumans is er een van de erfgenamen van. Maar je voelt dat de hele partij intussen wel opgeschoven is. Wat je bijvoorbeeld fractievoorzitter Peter De Roover hoort zeggen, ga je minder met een pacifist vereenzelvigen en eerder met een havik."

"Je voelt dat binnen de N-VA de twee tendensen heel erg aanwezig zijn. En laat ons zeggen dat de haviken op dit moment het voor het zeggen hebben bij de N-VA. Maar Jan Peumans blijft nog even een duif", besluit De Vadder.

Video player inladen ...