Video player inladen ...

Russische ambassadeur: "We zullen komen met tegenmaatregel, maar Moskou blijft open voor dialoog"

Hoe reageert Rusland op de beslissing van België om één Russische diplomaat het land uit te zetten, naar aanleiding van de zaak-Skripal? "We betreuren de beslissing en zullen met een tegenmaatregel komen, maar we geloven dat de dialoog nooit moet worden stopgezet", zegt de Russische ambassadeur in België Alexander Tokovinin in "Terzake".

Wie de diplomaat is die ons land zal worden uitgezet, weet Tokovinin nog niet. Maar of nu het een hooggeplaatste diplomaat zal zijn of iemand van het lagere diplomatieke personeel, de beslissing zal geen impact hebben op de werking van de Russische ambassade.

Wat het antwoord van de Russische regering zal inhouden, kan hij niet exact zeggen. "Maar in de diplomatie houden we ons meestal aan de regel van de wederkerigheid", zegt Tokovinin, waardoor het ernaar uitziet dat ook de Russen één Belgische diplomaat zullen uitwijzen.

Toch houdt Rusland de deur open voor een toenadering. "We betreuren de beslissing en zullen met een wederkerige maatregel komen, maar we geloven dat dialoog nooit moet worden stopgezet", zegt Tokovinin, ook verwijzend naar het bezoek van premier Charles Michel aan Moskou begin dit jaar.    

"Dat bezoek reflecteerde de wil van de Belgische regering om bij te dragen tot een betere dialoog tussen Rusland en de EU, en Rusland en België. Die stap is zeer gewaardeerd in Moskou. Moskou blijft openstaan voor communicatie met België."

"Wie heeft belang bij deze ontwikkelingen?"

De ambassadeur noemde de beschuldigingen aan het adres van Rusland in de zaak-Skripal "absoluut ongefundeerd". "Het Verenigd Koninkrijk heeft geen enkel bewijs geleverd dat de zaak-Skripal in verband staat met Rusland. Het heeft geen bewijs geleverd, niet aan Rusland, niet aan hun bondgenoten, niet aan hun eigen publiek."

Volgens Tokovinin lijkt de zaak "een grote provocatie, met de bedoeling de sfeer op het Europese continent te vergiftigen". De ambassadeur zegt dat er de laatste tijd een tendens tot normalisering van de banden tussen Rusland en de EU was , terwijl dat niet in het belang is van de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. "Dus wie heeft er belang bij deze ontwikkelingen?"

Video player inladen ...