Studio Brussel reconstrueert de speellijst van het allereerste uur

Dankzij het radioarchief van de VRT heeft Studio Brussel de volledige speellijst van het allereerste uur op 1 april 1983 kunnen reconstrueren. Daaruit blijkt dat "Fun, fun, fun" van The Beach Boys eigenlijk het eerste nummer had moeten zijn.

Op 1 april bestaat Studio Brussel precies 35 jaar. Het is algemeen bekend dat "Rendez-vous" van Pas de Deux het eerste nummer was dat op de radiozender van de VRT was te horen, maar de huidige generatie radiomakers wou weten welke andere muziek in het eerste uur was te horen. In het radioarchief van de VRT vonden ze de speellijst terug.

Die speellijst leverde meteen een verrassing op: bovenaan stond niet "Rendez-vous" van Pas de Deux, maar wel "Fun, fun, fun" van The Beach Boys. Dat laatste nummer was echter doorstreept. In onderstaande video legt toenmalig presentator Paul De Wyngaert uit waarom hij dat deed en waarom hij voor de Belgische Songfestivalinzending koos:

"Op 1 april 1983 stond Vlaanderen op zijn kop omdat de BRT "Rendez-vous" naar het Songfestival zou sturen", zegt hij. "Iedereen had het over die onnozele jury die dat had beslist. 2 mensen van Studio Brussel zaten in die jury, waaronder ikzelf."

"Van alle groepen vonden we dat Pas de Deux het meeste opviel. Daarom kozen we "Rendez-vous" als eerste nummer op Studio Brussel, iets van eigen kweek dat onrust veroorzaakte. Dat was Studio Brussel, vonden we."

Ook de rest van de speellijst van het eerste uur telt enkele opvallende keuzes. Ontdek alle nummers hieronder:

(0. "Fun, fun, fun" van The Beach Boys)

Video player inladen ...

1. "Rendez-vous" van Pas de Deux

Video player inladen ...

2. "Why" van Carly Simon

Video player inladen ...

3. "She means nothing to me" van Cliff Richard en Phil Everly

Video player inladen ...

4. "Cheek to cheek" van Lowell George

Video player inladen ...

5. "Up on the roof" van The Drifters

Video player inladen ...

6. "Pa" van Doe Maar

Video player inladen ...

7. "Should I do it" van The Pointer Sisters

Video player inladen ...

8. "Cupid" van Sam Cooke

Video player inladen ...

9. "Mercy, Mercy" van The Kids

Video player inladen ...

10. "Rustige ouwe dag" van Urbanus

Video player inladen ...