Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Topman van Anbang, Chinese verzekeraar met Belgische filialen, voor de rechter

In de Chinese stad Shanghai is het proces begonnen tegen Wu Xiaohui, de oprichter van de verzekeringsgigant Anbang. Wu wordt ervan beschuldigd dat hij zich persoonlijk verrijkt heeft met 10 miljard dollar van zijn investeerders.

Wu Xiaohui was een van de grote namen in de Chinese financiële wereld tot hij midden vorig jaar opgepakt werd en ontslag moest nemen bij Anbang Insurance Group, de verzekeringsgroep die hij in 2004 had opgericht en die sindsdien spectaculair gegroeid was.

Volgens de aanklagers zou hij zich echter verrijkt hebben met 10 miljard dollar van investeerders. De advocaat van Wu geeft toe dat financiële regels werden overtreden, maar ontkent dat er een misdrijf in het spel is. Hij zou ook de wetgeving niet goed begrepen hebben.

Wu is de zoveelste topfiguur uit de economische wereld die in China in de problemen is gekomen. Zijn bedrijf, de groep Anbang, is in februari onder toezicht van de overheid gekomen, maar niet genationaliseerd. China maakt zich sterk dat Anbang alle verplichtingen zal nakomen, ook in het buitenland.

Dat is niet zonder belang, want Anbang heeft enkele jaren geleden de Belgische financiële instellingen Fidea en Delta Lloyd Belgium (nu Bank Nagelmackers) overgenomen. Voor die banken is er voorlopig geen probleem, ook al omdat de Nationale Bank hier toezicht houdt. Ook het prestigieuze hotel Waldorf-Astoria in New York is eigendom van Anbang.

Het Chinese regime pakt overigens overigens ook nog andere grote groepen fors aan om de financiële risico's te beperken. Veel Chinese concerns zoals ook HNA (Hainan Airlines) en Fosun (onder meer Club Med) hebben de voorbije jaren een forse groei doorgemaakt, ook met buitenlandse investeringen, en daarbij zijn vaak erg hoge schuldenbergen opgebouwd.