Video player inladen ...

Vanaf nu betaalt u uw verkeersboetes zo

Voortaan zullen verkeersovertreders nog maar één brief krijgen over hun overtreding en de boete die ze moeten betalen, in plaats van twee. Het wordt ook gemakkelijker om verkeersboetes online af te handelen. Via de site www.verkeersboetes.be kunt u uw boetes vanaf vandaag niet alleen betalen, maar ook betwisten en rechtzetten. Door die vereenvoudigingen hoopt justitie meer overtredingen te kunnen verwerken en zullen politierechters een beter zicht krijgen op iemands verkeersgedrag.

Wanneer u een verkeersovertreding beging, kreeg u tot gisteren twee brieven: eerst een proces-verbaal met informatie over de overtreding en wat later een brief om te zeggen welke boete u moest betalen. Vanaf vandaag ontvangt u maar één brief meer met alle informatie. "Een besparing in geld en in bomen", klinkt het bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 

Bovendien worden de brieven voortaan ook verstuurd door Bpost en niet langer door de politie zelf, waardoor 270 politiemensen zich met andere taken zullen kunnen bezighouden.

Online betalen, betwisten en rechtzetten

Sinds juli kan u de verkeersboete ook digitaal betalen via de website www.verkeersboetes.be. Via die site kan u vanaf vandaag uw boete ook betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten, zaken die vroeger alleen maar schriftelijk konden.

Sinds de lancering van de site betaalden 72.295 overtreders hun verkeersboete online, dat is 4 procent van alle overtredingen. Maar volgens minister Geens zal dat aantal snel toenemen.  "Zulke dingen vragen tijd, denk maar aan hoe weinig mensen in het begin hun belastingaangifte deden via Tax on Web. Maar ik ben er gerust in dat binnen twee jaar honderdduizenden verkeersboetes online betaald zullen worden."

Totaalzicht op verkeersgedrag

Het grote voordeel van deze informatisering is dat de politie veel meer overtredingen zal kunnen vaststellen en innen én dat justitie een veel beter zicht zal krijgen op het verkeersgedrag. "Tot vandaag bleven boetes die u onmiddellijk betaalde na een proces-verbaal buiten het zicht van justitie", aldus minister Geens. "Vanaf nu krijgen politierechters een totaalzicht waardoor ze overtreders beter leren kennen en beter kunnen straffen."