Videospeler inladen...

Boze Vandeput ontkent voorkeur voor F-35: "Ik ga me niet verdedigen tegen spoken"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent dat hij of zijn kabinet al jaren een duidelijke voorkeur heeft voor de F-35 als opvolger van de F-16, zoals moet blijken uit een intern document dat is uitgelekt. "Er zijn tientallen documenten opgemaakt, maar het enige wat telt is wat ik ermee doe. Ik ga me niet verdedigen tegen spoken."

Uit een intern werkdocument van het ministerie van Defensie blijkt dat het kabinet van Vandeput in 2015 al een duidelijke voorkeur had voor de vervanger van de F-16. Letterlijk stond het er niet, maar omdat er constant gesproken werd over een gevechtsvliegtuig van de "vijfde generatie" werd er onrechtstreeks verwezen naar de F-35. 

Voor oppositiepartij SP.A is het duidelijk: de F-35 is dé duidelijke voorkeur van het kabinet. En dat terwijl iedereen zich kandidaat mocht stellen om de opvolger van de F-16 te leveren. "De premier moet een einde maken aan de procedure en alle opties weer op tafel leggen", zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Minister Vandeput benadrukt dat het hier om een werkdocument gaat in de aanloop naar de Strategische Visie, die de toekomst van Defensie uittekent. "Zo zijn er tientallen opgemaakt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Men kan mij van alles voorstellen", gaat hij verder. "Er zijn voorstellen die de eindmeet halen, maar er zijn er ook die dat niet doen. Uiteraard stellen medewerkers mij zaken voor waar ik het misschien niet mee eens ben. Ik mag het maar hopen dat ze dat doen. Van der Maelen weet goed genoeg hoe het werkt. Ik ga me niet verdedigen tegen spoken."

Het enige wat telt, is wat ik met het advies doe

"Het enige wat telt, is wat ik met het advies doe", zegt Vandeput, die daarmee verwijst naar de Strategische Visie, waar niet (meer) wordt gesproken over een "vijfde generatie". 

"Als Van der Maelen blijft voortgaan met zijn verdachtmakingen, moet hij met bewijzen komen. Hij zegt dat ik een voorkeur heb en dat de offerte is gericht op één kandidaat. Hoe komt het dan dat er in de eindronde nog twee kandidaten zitten die de opvolger van de F-16 willen leveren?"

Meest gelezen