Video player inladen ...

Vandeurzen verdedigt zich tegen kritiek van meerderheid over jeugdgevangenis Tongeren: "Nood breekt wet"

Binnen de eigen meerderheid krijgt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kritiek voor zijn oplossing voor het plaatsgebrek in de jeugdinstelling van Everberg. Vandeurzen maakt tijdelijk extra plaatsen vrij in de jeugdgevangenis van Tongeren, maar de infrastructuur daar laat nogal te wensen over. "Nood breekt wet", antwoordt de minister.

Enkele dagen geleden sloeg het parket van Antwerpen alarm omdat de laatste tijd enkele zwaar criminele jongeren  niet kunnen geplaatst worden door plaatsgebrek in de gesloten instelling van Everberg.  Sommigen pleegden kort daarna nieuwe ernstige feiten.

Bevoegd minister Vandeurzen laat daarom extra plaatsen vrijmaken in de jeugdgevangenis van Tongeren. Opvallend, want enige tijd geleden kregen de jeugdrechters nog de mededeling dat de infrastructuur in Tongeren té verouderd was om er jongeren te plaatsen.

Volgens oppositiepartijen SP.A en Groen pakt Vandeurzen de problematiek te traag en verkeerd aan. Maar ook meerderheidspartijen Open VLD en N-VA zijn niet gelukkig met de keuze voor Tongeren. "Die jeugdgevangenis is de locatie die de kinderrechtencommissaris een tikkende tijdbom heeft genoemd, een aantal jeugdrechters hebben die locatie omschreven als een plaats met afschuwelijke leefomstandigheden voor jongeren", wierp N-VA-parlementslid Lorin Parys de minister voor de voeten in het Vlaams Parlement.

"Nood breekt wet", luidde het antwoord van Vandeurzen. "Als je heel snel capaciteit wil creëren voor jongeren die echt zware criminelen kunnen worden genoemd, is Tongeren op dit moment de oplossing die het snelst kan gerealiseerd worden." Volgens minister Vandeurzen gingen vertegenwoordigers van het parket en de jeugdrechters akkoord met die oplossing.

Video player inladen ...