Vlaamsparlement.tv weldra op elke digitale tv te zien

In het Vlaams Parlement is het startschot gegeven voor een eigen tv-zender: Vlaamsparlement.tv. Die is nu al te zien bij Telenet en Orange en krijgt weldra ook bij Proximus een kanaal. Het project ontvangt 350.000 euro per jaar van het parlement zelf.

Vorig jaar heeft het Vlaams Parlement een bestek uitgeschreven voor de oprichting van een eigen tv-omroep. "Veel parlementen in het buitenland hebben al een dergelijk kanaal", zegt voorzitter Jan Peumans (N-VA). "Onder meer in Wales, Duitsland en Schotland beschikken de parlementen over een eigen omroep."

ActuaTV heeft de opdracht binnengehaald. Het medium bracht ook de voorbije jaren al verslag uit vanuit het parlement. Vlaamsparlement.tv zendt op woensdag de plenaire vergadering uit en op andere weekdagen de commissiezittingen. Er zijn ook interviews en talkshows te zien.

"De zender zal nu moeten bewijzen dat hij een publiek aanspreekt", zegt Peumans. "De afspraak is duidelijk gemaakt dat er in september een evaluatie komt."

Volgens hoofdredacteur Ludwig Verduyn haalde ActuaTV op piekmomenten 35.000 kijkers. De nieuwe zender kreeg geen target mee voor het aantal kijkers. "Wel is vastgelegd hoeveel parlementszittingen we moeten uitzenden", zegt Verduyn. "We moeten ook voldoende interviews en reportages brengen die aansluiten bij de onderwerpen die op dat moment in het parlement voorliggen."