Voka wil verplichte fusie van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners

Werkgeversorganisatie Voka vindt dat gemeenten met minder dan 10.000 inwoners verplicht moeten fuseren. Dat schrijft Voka in haar memorandum voor de lokale verkiezingen van oktober. “Zonder fusies hebben die gemeenten weinig toekomst”, zegt Paul Kumpen, voorzitter van Voka.

Werkgeversorganisatie Voka organiseerde gisteren een debat met de voorzitters van de Vlaamse politieke partijen. Voka stelde er ook haar lokale memorandum voor. Centraal in het memorandum staan focus en schaal. Gemeenten moeten volgens Voka focussen op hun kerntaken en gemeenten met minder dan 10.000 inwoners moeten verplicht fuseren.

"Verplicht opschalen tot 10.000 inwoners"

Een belangrijke uitdaging voor de gemeenten is schaal. “Grote gemeenten zijn niet per definitie bestuurskrachtiger dan kleine”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. “Er bestaan wel empirische studies die aantonen dat gemeenten met een inwonersaantal van minder dan 10.000 duidelijk ‘de rol lossen’. Lokale besturen worden meer en meer uitvoeringspartners bij de realisatie van Vlaamse, federale en Europese doelstellingen”.

Een grotere schaal zou volgens Voka de kleinste gemeenten veel voordelen brengen. Daarom wil de werkgeversorganisatie dat gemeenten verplicht opschalen tot minimaal 10.000 inwoners.  

Voka haalt de mosterd in Denemarken, waar gemeenten zes maanden de tijd krijgen om deze schaal te bereiken, en richt haar boodschap naar de Vlaamse overheid. “De Vlaamse overheid moet deze fusies stimuleren”, zegt Paul Kumpen, voorzitter van Voka, “want deze fusies zullen broodnodig zijn, willen we ervoor zorgen dat onze lokale besturen nog kunnen overleven en de vergrijzing zal zeker de kleine gemeenten aan inkomenszijde sterk treffen.”

"Meer focussen op kerntaken"

Gemeenten moeten zich volgens Voka ook meer focussen op hun kerntaken. “Gemeenten moeten zich systematisch de vraag stellen of ze een taak zelf blijven uitvoeren, dan wel opteren voor een samenwerkingsformule of kiezen voor uitbesteding”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. “Gemeenten moeten ook niet alles zelf doen: ondernemende lokale besturen moeten zorgen voor een bedrijfscultuur die openstaat voor initiatief en expertise.”