AFP or licensors

Voor het eerst in 20 jaar een Van Gogh onder de hamer in Parijs

Voor het eerst in 20 jaar wordt in Parijs een schilderij van Vincent van Gogh geveild. Het gaat om het werk "Raccommodeuses de filets dans les dunes" uit 1882. Het moet tussen de 3 en de 5 miljoen euro opbrengen.

Wie een authentiek schilderij van Vincent van Gogh op de kop wil tikken, moet op 4 juni in Parijs zijn. Het veilinghuis Artcurial veilt die dag "Raccommodeuses de filets dans les dunes", een werk dat de Nederlandse kunstschilder in 1882 aan het begin van zijn carrière maakte.

Volgens Artcurial wisselen jaarlijks slechts 2 tot 3 werken van Van Gogh van eigenaar. De laatste keer dat een van zijn schilderijen in Parijs onder de hamer ging, is al 20 jaar geleden. Toen ging het om "Le jardin à Auvers". Dat werk bracht 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) op. "Raccommodeuses de filets dans les dunes" moet tussen de 3 en de 5 miljoen euro opleveren.

Tot 9 april stelt Artcurial "Raccommodeuses de filets dans les dunes" tentoon. Daarna staan expo's gepland in Brussel en New York. De huidige eigenaar is een Europese verzamelaar. Hij leende het werk tot 2015 acht jaar aan het Van Gogh Museum in Amsterdam uit.

Bij de veiling op 4 juni gaan ook 5 werken van Paul Gauguin onder de hamer. Het gaat om schilderijen uit de collectie Favre-Tassier die nooit eerder op de markt zijn gekomen.