Win Myint (links) samen met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Win Myint, medewerker van Aung San Suu Kyi, is de nieuwe president van Myanmar

Het parlement van Myanmar (Birma) heeft Win Myint verkozen tot nieuwe president. Hij volgt Htin Kyaw op, een andere medestander van Aung San Suu Kyi die vorige week opstapte om gezondheidsredenen.

De 66-jarige Win Myint is pas vorige week tot vicepresident benoemd en dat was ook nodig. Het parlement moest de nieuwe president kiezen uit de drie vicepresidenten en het moest dus een lid zijn van de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi, de grootste partij van het land.

Win Myint is net als zijn voorganger Htin Kyaw een nauwe medewerker van Aung San Suu Kyi en zal wellicht evenmin zijn stempel op het land drukken. Aung San Suu Kyi kan zelf geen president zijn, omdat ze getrouwd was met een Brit en haar twee kinderen de Britse nationaliteit hebben. Als voorzittter van de regering is het wel zij die het beleid bepaalt.

De meeste waarnemers verwachten dan ook niet dat er grote veranderingen op til zijn, zeker niet wat betreft de massale verdrijving van meer dan 800.000 leden van de Rohingya-minderheid uit de deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh. Grensbewaking en veiligheid zijn volgens de grondwet de exclusieve bevoegdheid van het leger en daarover heeft noch de president noch Aung San Suu Kyi iets te zeggen.

Wel kregen beiden in het verleden forse kritiek omdat ze vermeden om kritiek te uiten op de harde aanpak van de Rohingya. Niet zozeer omdat Aung San Suu Kyi bang is van het leger - dat was ze in het verleden ook niet - maar wel omdat de publieke opinie in Myanmar de Rohingya beschouwt als illegale Bengaalse immigranten.