“Dance around the world” met Ish Aït Hamou: “Op 3000 meter hoogte kon ik bijna niet meer”

Ish Aït Hamou en zijn Nederlandse evenknie Jan Kooijman trokken dansend de wereld rond. Vanaf maandag zijn de reportages te zien op Eén.

Eigenlijk is het een reisprogramma, licht Ish toe in “De ochtend” op Radio 1. Twee vrienden ontdekken het verhaal en de tradities van een land via de dans. “Dat is de beste manier”, zegt Ish. “Samen een dans aanleren smeedt een band.” Ish Aït Hamou en Jan Kooijman trokken onder meer naar Jordanië, Colombia, Oekraïne, Ierland, Thailand, Zuid-Afrika en voor de eerste aflevering naar Peru.

“We hebben gedanst op 3.000 meter hoogte, in de Andes. Ik kon bijna niet meer; dat was heel intens door het gebrek aan zuurstof; gelukkig had de producer een zuurstoffles mee.”

Meestal zijn het volksdansen, die toch mee-evolueren met een jonger publiek. In Peru ging het om een scharendans, een rituele dans tegen de Spaanse kolonisator.  

"Overal thuis"

 Waar voelt Ish Aït Hamou zich het meest thuis? “Overal eigenlijk, ik heb overal een deeltje van mezelf ontdekt. In een andere cultuur zie je een deel van jezelf terug. Je beseft ook dat je meer bent dan je denkt, dat je meekan in een andere cultuur.”

 

Ish Aït Hamou en Jan Kooijman waren beiden jurylid voor de wedstrijd "So you think you can dance". Hun gezamenlijke reisprogramma was ook al op de Nederlandse televisie te zien. Ish is naast danser ook auteur. Hij werkt op dit moment aan zijn vierde roman.