“De brexit is meer een grens in het hoofd dan een echte grens”

Hoe kijken de Britse bedrijfsleiders tegen de brexit aan? In de bloeiende regio Liverpool hielden ze hier van de week nog een ontbijtbriefing over, georganiseerd door de plaatselijke kmo-organisatie LEP. VRT NWS ging praten met een van hen. 

Vader Walsh richtte het Brain Boxes ruim 30 jaar geleden op. Het exporteert onderdelen als kabels en transformatoren naar verdelers overal ter wereld. Vader en zoon stemden verschillend tijdens het referendum, vader “Leave”, zoon “Remain”.

Toch is Luke Walsh het er met zijn vader over eens dat de economische situatie na het referendum ook voordelen had. De gezakte wisselkoers van het Pond was een opdoffer voor de Belgische invoerders, maar voor een Brits exportbedrijf als Brain Boxes werd het plots goedkoper om uit te voeren.

Klaar voor de toekomst

Luke Walsh denkt dat de Britse economie zich wel zal aanpassen aan de nieuwe situatie. Ook nu al moet hij invoertaksen betalen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan. Daar moet hij aan kwaliteitsnormen voldoen die te vergelijken zijn met die van de Europese Unie. “We zijn ook al voorbereid op lange wachttijden aan de douane, als dat nodig is. Zo hebben we bij onze verdeler in Duitsland al een opslagplaats die als buffer dient om de uiteindelijke klanten niet te laten wachten op hun bestelling.”
 

De brexit is meer een grens in het hoofd dan een echte grens.

 

Luke Walsh, CEO Brain Boxes Liverpool

Uitdagingen

Luke Walsh heeft zelf 27 werknemers in Liverpool en nog 4 andere in de VS en Japan. Hij hoopt dat de Britse regering beseft dat werknemers van overal nodig zullen blijven. “Waar haal je anders genoeg arbeiders, landbouwers en verplegers?”

Liverpool is een bloeiende stadsregio, het project LCR 4.0 dat inzet op technologische innovatie is zelfs een voorbeeld voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Nu wordt het zwaar gesubsidieerd door de Europese Unie. “Na de brexit kan de regering niet anders dan zelf het project voortzetten”, denkt Luke Walsh. “Het is nodig om de competitiviteit in heel het land te ondersteunen.”

Geen eilandje

De haven van Liverpool is belangrijk voor de handel naar Ierland, de Europese Unie en de rest van de wereld. Daarom hoopt Luke Walsh dat de grenzen niet te strikt worden. “We moeten beseffen dat we geen eilandje zijn. We hebben elkaar allemaal nodig om zaken te kunnen doen. “  "We can work it out", zongen de Beatles. Maar of dat lukt zal pas duidelijk worden over een jaar, wanneer alle kaarten over de brexit op tafel moeten liggen.  

Beluister hieronder de reportage

Meest gelezen