Video player inladen ...

Eind volgend decennium stopt Nederland met de gaswinning in Groningen

De Nederlandse regering heeft het besluit genomen om de exploitatie van aardgas in de provincie Groningen snel te verminderen en op termijn volledig stop te zetten. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd na de wekelijkse persconferentie.

"Een belangrijk besluit", zo noemde Rutte dat op de openbare omroep NOS. Volgens hem zijn de aardbevingen - die het gevolg zijn van de ontginning van aardgas - in Groningen niet langer aanvaardbaar.

Ten laatste in oktober 2022 moet de gaswinning in Groningen tot onder 12 miljard kubieke meter per jaar dalen. Tegen het einde van dat decennium moet de aardgasproductie volledig stoppen.

De regering volgt zo het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Vorig jaar werd volgens de NOS nog iets meer dan 23 miljard kubieke meter gas uit Groningen gehaald, maar dat zal dus snel dalen. De voorbije jaren was de aardgasproductie in Groningen overigens al gehalveerd. Wel zal het jaren duren vooraleer Nederland kan overschakelen naar andere energiesoorten.

AP 2018

Aardgas uit Groningen: zegen en vloek

Eind de jaren 50 werd in Slochteren in de provincie Groningen in het noordoosten van Nederland een groot aardgasveld ontdekt. Enkele jaren later kwam de distributie van aardgas uit dat veld goed op gang. Het Nederlandse aardgas werd zelfs uitgevoerd en ook vandaag nog wordt er in sommige gedeelten van België aardgas uit Nederland verdeeld. Dat is onder meer het geval in Antwerpen, Mechelen en Leuven.

Aardgas was uiteraard een bron van inkomsten voor de Nederlandse overheid en economie, zeker toen in de jaren 70 de oliecrisis de wereldeconomie teisterde. Ook nadien won aardgas aan belang omdat het van alle fossiele brandstoffen het minst vervuilend is.

Al snel bleek echter ook dat de massale ontginning van aardgas de stabiliteit van de ondergrond in Groningen beïnvloedde. Het kwam steeds meer tot aardbevingen en verzakkingen, die grote schade toebrachten aan woningen, wegen en andere infrastructuur. Daarom was de ontginning de voorbije jaren al fors beperkt, nu komt het einde dus in zicht. Nederland zal dus moeten overschakelen op meer duurzame vormen van energie of aardgas moeten importeren uit Noorwegen, Qatar of andere landen.