Video player inladen ...

"Konijnen zijn geen paascadeau"

Dierenasielen voor konijnen roepen op om de dieren niet langer cadeau te doen. De centra zitten overvol en de wachtlijsten zijn ontzettend groot. Volgens hen moet er dan ook dringend een verbod komen op de vrije verkoop van konijnen.

Met Pasen lopen er niet alleen kuikentjes rond, met de paashaas in het land worden er ook veel konijntjes verkocht. Heel wat mensen kopen het kleine diertje voor hun kinderen. Maar volgens Lise Bartholomees van dierenopvang Jodipro gebeurt de aankoop van de schattige diertjes misschien iets te onbezonnen. "Op de markt of in de dierenwinkel kan je al heel snel een konijn voor 5 à 15 euro kopen. Meestal gaat men ervan uit dat konijnen weinig zorg vragen, maar niets is minder waar. En ook kinderen zijn soms sneller dan verwacht hun huisdiertje beu en dan gaat bij ons de telefoon."

We zitten aan het maximum van onze capaciteit. Veertig konijntjes wachten nu al op een gastgezin

Vicky Borrey, Dierenopvang "Het vrolijke konijnenhol"

Ook bij dierenasiel "Het vrolijke konijnenhol" merken ze op dat er de laatste jaren meer en meer konijntjes terechtkomen in hun vestigingen. In 2013 vingen ze zo'n 109 konijntjes op, vijf jaar later is dat cijfer verviervoudigd en hebben ze 440 konijntjes opgevangen. "We hebben op dit moment onze maximale capactiteit bereikt", zegt Vicky Borrey. "We vangen nu zo'n 60 diertjes op en er staan er nog 40 op de wachtlijst. Elke dag komen er konijntjes bij. Vorige week hebben we nog 2 konijntjes gevonden die gedumpt werden langs te weg. Voor 40 konijntjes hopen we binnenkort een gastgezin te vinden." 

Bij dierenopvangcentrum Jodipro staan er op dit moment 20 konijntjes op de wachtlijst, 15 konijntjes vangen ze intussen op. En bij vzw Noah is er een opnamestop.

Konijnenopvangcentra willen een verbod op vrije verkoop

Volgens de opvangcentra kan het probleem alleen opgelost worden als hetzelfde beleid wordt toegepast als bij honden en katten. "De vrije verkoop van honden en katten is al een tijdje verboden", zegt Lise Bartholomees van vzw Jodipro. "Honden en katten mogen niet meer verkocht worden op markten of in dierenwinkels, alleen kwekers met een vergunning mogen dat nog. Als we dit principe ook zouden toepassen bij konijnen dan zouden mensen misschien twee keer nadenken alvorens ze een konijntje kopen. We hebben intussen gemerkt dat de maatregel een positieve invloed heeft op het aantal katten en honden die nu nog bij ons terechtkomen."

Adopteer liever een konijntje dan eentje op de markt te kopen

Lise Bartholomees, vzw Jodipro

Wie toch een konijn wil, kan voor adoptie kiezen. "Bij ons betaal je al snel zo'n 30 à 40 euro voor een konijntje", zegt Lise Bartholomees van opvangcentrum Jodipro. "Met dat geld kunnen we onze werking verderzetten en konijntjes opvangen die niet langer meer terecht kunnen bij hun familie. We hopen natuurlijk dat er een tijd komt dat we als opvangcentrum niet meer nodig zijn", besluit ze.