Videospeler inladen...

Indrukwekkend kunstwerk van 600.000 beeldjes klaar, 1 voor elk WO I-slachtoffer in België  

In Provinciaal Domein De Palingbeek, in Zillebeke, bij Ieper staan 600.000 terracottabeeldjes. De indrukwekkende installatie is het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen en vele vrijwillige helpers. Begin februari werden de eerste terracottabeeldjes geplaatst, 12.000 per dag, met de bedoeling om eind maart klaar te zijn. Het doel is gehaald, en in het midden van het niemandsland van honderd jaar geleden is ook een groot oerei verschenen. 

De 600.000 beeldjes staan voor alle slachtoffers van WO I in ons land (en de Belgische doden in het buitenland ten gevolge van de oorlog), het ei symboliseert het nieuwe leven en de boodschap die de Eerste Wereldoorlog moet blijven hebben voor de komende generaties.

"Coming world remember me", die naam gaf kunstenaar Koen Van Mechelen aan het project. "Wereld van de toekomst, vergeet mij niet". In die naam schuilen twee belangrijke pijlers, die je ook terugvindt in het landschapskunstwerk in Provinciaal Domein De Palingbeek.

Centraal op de site staat een groot ei, dat in het werk van Vanmechelen altijd staat voor levenskracht, een wereld die rechtkruipt na diepe ellende. Daar slaat die "Coming world" op.

De 600.000 beeldjes zijn  dan weer een oproep tot inkeer en nadenken, de "Remember me", maar ook die beeldjes hebben in zich al sterkte, ze zijn gebakken én ze hebben een sterke ruggengraat, het symbool dat ze weer zullen opstaan.

Bezoekers welkom

Vandaag wordt het project officieel geopend, al zijn er de voorbije dagen en weken al heel wat mensen komen kijken naar de opbouw. Tot 11 november kunt u een wandeling maken rond en tussen de beeldjes en langs het ei.

De provincie West-Vlaanderen (in het kader van GoneWest) en de vzw Kunst, die het project vorm gaven, zorgen voor de nodige omkadering en uitleg. Naast de beeldjessite is er een poëzieparcours in "The Bluff", een felbevochten deel van de Palingbeek 100 jaar geleden. 

Meest gelezen