Calvo en Francken clashen over administratieve vereenvoudiging

Volgens oppositiepartij Groen verwaarloost staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zijn tweede bevoegdheid: administratieve vereenvoudiging. Maar volgens Francken dalen de administratieve lasten voor bedrijven wel degelijk.

Groen-fractieleider Kristof Calvo verwijst voor zijn kritiek op Francken naar een rapport van het Planbureau waaruit blijkt dat de administratieve lasten voor bedrijven in ons land de afgelopen jaren met ruim 2 procent zijn gestegen, tot 6,8 miljard euro. Volgens Calvo doet de staatssecretaris te weinig en hij voelt zich in zijn kritiek gesteund door zelfstandigenorganisatie Unizo, die vorige maand al aan de alarmbel trok.

"De afgelopen jaren is de papierwinkel gedaald, destijds begonnen door Vincent Van Quickenborne. Maar dat lijkt nu gekeerd te zijn. En vooral: de papierwinkel voor kleine ondernemingen neemt toe. Dat is bijzonder jammer want zij zijn de ruggengraat van onze economie", aldus Calvo in "De ochtend" op Radio 1.

De Groen-politicus verwijt Francken dat hij vooral "hyperactief is op asiel en migratie". "Maar dit thema van administratieve vereenvoudiging verdient ook de nodige aandacht. Onze ondernemingen hebben niets aan de tweets van Theo Francken. Ze zouden wel iets hebben aan een staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging die weet dat hij daar ook voor bevoegd is."

Beluister Kristof Calvo in "De ochtend": 

Francken: "Kritiek van Groen is bijzonder goedkoop"

Staatssecretaris Francken ontkent dat hij zijn tweede bevoegdheid zou verwaarlozen. "De lasten zijn ook helemaal niet verhoogd. In absolute cijfers wel, maar dat komt omdat er veel meer bedrijven zijn dankzij deze ondernemingsvriendelijke regering. In percentages zijn de lasten per onderneming gedaald." Francken wijst onder meer op 120 maatregelen die de regering heeft genomen om het de kmo's makkelijker te maken. "70 van die maatregelen zijn volop in uitwerking."

Francken vindt de kritiek van Groen "bijzonder goedkoop". "Ik hoor graag het eerste voorstel van Groen rond lastenverlaging. Ik heb meneer Calvo daar nog nooit gehoord." De kritiek van Unizo vindt Francken dan weer een "beetje vreemd" omdat de organisatie in de Hoge Raad voor de Middenstand zit die het actieplan rond administratieve vereenvoudiging heeft goedgekeurd. "Unizo zal ik met plezier uitnodigen", aldus de staatssecretaris.

Theo Francken beseft wel dat hij met Asiel en Migratie meer in de media komt. "Dat thema staat natuurlijk in het centrum van het maatschappelijk debat in heel Europa. Maar met administratieve vereenvoudiging kan ik ook kiezers winnen."

Beluister Theo Francken in "De ochtend":