Video player inladen...

Crombez:  "De verkiezings­campagne is vanaf het prille begin zeer vuil"

SP.A-voorzitter John Crombez zegt dat de beschuldigingen aan het adres van partijgenoot Tom Meeuws een illustratie zijn van het feit dat de verkiezingscampagne vanaf het begin zeer vuil is en op de man wordt gespeeld. "Dit neemt proporties aan die vreemd zijn, maar die we ook niet kunnen inschatten, omdat degene tegen wie een onderzoek loopt daar niet van op de hoogte is."

Uitgerekend op de dag dat SP.A Antwerpen de lijst voor de gemeenteraads­verkiezingen bekend­maakte, raakte gisteren bekend dat het gerecht een onderzoek heeft geopend naar feiten die Tom Meeuws in 2014-2015 gepleegd zou hebben als regionaal directeur van De Lijn. Meeuws, tweede op de SP.A-lijst in Antwerpen, wist zelf niet dat er een onderzoek liep en ook Crombez was daar niet van op de hoogte. "Zelfs met de beste wil van de wereld is het onmogelijk om een reactie te geven", zegt Crombez.

"De zaken waarvan Meeuws verdacht wordt, zijn in het verleden onderzocht door De Lijn en er is daarover een schikking getroffen. De voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, Marc Descheemaecker van N-VA, zegt dat het ook over andere dingen gaat, maar wij hebben daar allemaal geen informatie over, dus wij kunnen niet meer zeggen", aldus Crombez.

Het parket van Antwerpen laat intussen weten dat er een onderzoeksrechter is aangesteld. Daardoor wordt het onderzoek opgetild: van een opsporings­onderzoek naar een echt gerechtelijk onderzoek. 

Pak iedereen hard aan, maar op een redelijke manier

John Crombez

Iedereen heeft in het verleden weleens fouten gemaakt, maar daar moet het niet over gaan, zegt Crombez: "Het punt moet zijn dat er transparantie moet zijn in de politiek, veel meer dan vandaag. Pak iedereen hard aan, maar op een redelijke manier. Dit neemt proporties aan die vreemd zijn, maar die we ook niet kunnen inschatten, omdat degene tegen wie een onderzoek loopt daar niet van op de hoogte is."

Op de vraag of Tom Meeuws op de tweede plaats van de lijst kan blijven, zegt Crombez dat hij daarop geen antwoord kan geven bij gebrek aan informatie. "Het enige wat we kunnen doen op dit moment, is zien wat er gebeurt."

Dat er een operatie beschadiging van de SP.A bezig is, is niet nieuw, zegt Crombez. "Ik heb een paar maanden geleden voorspeld dat dit de vuilste campagne zal worden die we ooit gekend hebben. De campagne is al bezig en vanaf het prille begin is ze zeer vuil. Dat zal niet weggaan. We kunnen pleiten voor inhoudelijke debatten ten gronde, maar er is iets nieuws in de Vlaamse politiek, dat het echt om persoonlijke beschadiging gaat."

De SP.A-voorzitter suggereert ook dat de N-VA weleens achter de beschadigingsoperatie tegen Meeuws zou kunnen zitten. "Iedereen die mij hierover aanspreekt, zegt twee dingen: het is niet correct dat degene over wie het gaat van niks weet, en diegene die gelooft dat het niet georkestreerd is door de N-VA, is goedgelovig."

In Villa Politica reageerde SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen op de heisa: