Video player inladen ...

Sarkozy moet voor de rechter verschijnen wegens corruptie en machtsmisbruik

In Frankrijk hebben onderzoeksrechters de voormalige conservatieve president Nicolas Sarkozy doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Samen met twee andere verdachten zal hij zich moeten verantwoorden voor corruptie en machtsmisbruik.

Enkele dagen geleden was Sarkozy opgepakt en ondervraagd in een onderzoek naar mogelijke financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007 door de toenmalige Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi.

Vandaag is Sarkozy echter naar de correctionele rechtbank in Parijs verwezen in een andere zaak. Samen met zijn vriend en advocaat Thierry Herzog en een voormalig hoog magistraat, Gilbert Azibert, zal Sarkozy zich moeten verantwoorden wegens corruptie en misbruik van macht. Sarkozy en de twee anderen kunnen tegen die doorverwijzing nog wel in beroep gaan.

Volgens de krant Le Monde, die zich baseert op de onderzoeksrechters, zouden Sarkozy en zijn advocaat hun invloed misbruikt hebben om gegevens te verzamelen over onderzoeken naar de financiering van de campagne van 2007. Ze zouden daarbij Gilbert Azibert, een lid van het Hof van Cassatie, beïnvloed hebben door hem belangrijke voordelen te beloven.