Video player inladen ...

IJzingwekkende beelden: parachutes Belgische para's raken verstrikt

Op bovenstaande beelden die ons bereikten via ParaCommando.com is te zien hoe de parachutes van twee Belgische para's verstrikt raken, net nadat ze uit het vliegtuig zijn gesprongen. Opvallend is ook hoe koelbloedig de paracommando's blijven onder de situatie. Beide militairen zijn uiteindelijk veilig en wel op de grond geland.

Bij een oefening met ongeveer 80 Belgische para's in Portugal vorige week liep het even mis toen twee van hen net na het verlaten van de C-130 aan elkaar bleven haken. "Wow amai", zegt een van de militairen. Een van de twee raakt verstrikt in de parachute van de andere. "Lukt het", vraagt hij aan zijn collega. "Ik trek reserve (red. de reserveparachute)." "Wacht even", antwoordt de andere.

"Het openen van de valschermen gebeurt automatisch", klinkt het bij Defensie in een reactie aan VRT NWS. "Door de turbulentie met de motor is dit sneller gebeurd dan voorzien en zijn de para's in elkaars touwen vastgeslingerd." Defensie benadrukt dat het om een samenloop van omstandigheden gaat en geen menselijke fout.

Kort nadat de para die vasthangt aan zijn collega zijn reserveparachute ontplooit, raken ze van elkaar los. Een tiental seconden later landen ze allebei veilig en wel op de grond. Volgens Defensie hebben de militairen de procedures goed gevolgd. Het gebeurt af en toe dat parachutes van para's bij een sprong vasthaken aan elkaar. Dat er ook beelden van worden gemaakt, is wel uitzonderlijk.