Videospeler inladen...

Kamer heeft beslist: Laurent verliest (eenmalig) deel van dotatie

Prins Laurent verliest dit jaar eenmalig 15 procent van zijn dotatie. Dat heeft de Kamer vannacht in een geheime stemming beslist. De regering wilde de sanctie nadat de prins in militair uniform een viering had bijgewoond in de Chinese ambassade zonder dat hij daarvoor toestemming had gevraagd. 

Vorige zomer was prins Laurent in legeruniform aanwezig op een receptie van de Chinese ambassade. Volgens de regering had de prins hiervoor toestemming moeten vragen en dat was niet gebeurd. Omdat het niet de eerste keer is dat Laurent z'n boekje te buiten gaat, werd beslist om hem een sanctie op te leggen: er zal eenmalig 15 procent van zijn dotatie worden ingehouden. Het gaat om 46.000 euro.

De prins verzette zich tegen die beslissing en zijn advocaat kwam hem vorige week verdedigen in een commissie in de Kamer. Hij sprak van een sanctie die "buiten proportie" is. Maar het mocht niet baten. De commissie stemde voor een eenmalige sanctie.  

Gisterenavond mocht de voltallige Kamer zich dan uitspreken. 93 parlementsleden stemden voor, 23 tegen en 10 ongeldig en blanco. Aangezien het om een geheime stemming gaat, is het niet duidelijk wie wat stemde. 

Voor de stemming werd een emotionele brief van de prins voorgelezen, waarin hij zwaar uithaalt naar het leven dat hem als prins wordt opgelegd door zijn familie en de staat, en de beperkingen die dat met zich meebrengt.

Meest gelezen