Video player inladen...

Marc Descheemaecker (De Lijn) over onderzoek naar Tom Meeuws: "Het gaat over veel meer dan enkel opknippen van facturen"

De Lijn heeft bij het gerecht aangifte gedaan over verschillende dossiers rond Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws en dus niet énkel over het opknippen van facturen. Dat zegt Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, die ook lid is van N-VA. "Het gaat over veel meer."

Even terug naar 2015. Tom Meeuws - momenteel SP.A-voorzitter in Antwerpen - neemt dan ontslag als lokaal directeur van De Lijn in Antwerpen. Officieel klonk het dat er een verschil in visie was, maar enkele maanden geleden doken er in de pers plots beschuldigingen op dat hij financieel zou hebben geknoeid. 

Geheimhouding

Toen de wegen van De Lijn en Meeuws uit elkaar gingen, werd er een dading afgesloten met een geheimhoudingsclausule erin. En dus mocht geen van beide partijen iets zeggen. Maar volgens SP.A was het duidelijk. Het is De Lijn zélf die de dading heeft geschonden. "Marc Descheemaecker is de enige die dingen kan hebben gelekt naar de pers", zo zei voorzitter John Crombez eerder dit jaar in "De afspraak". Iets wat Descheemaecker altijd heeft ontkend. 

Als Meeuws zelf de dading schendt, kunnen we als De Lijn niet anders dan melding maken van enkele feiten bij het gerecht

Hoe dan ook nam later ook Tom Meeuws het woord, via verschillende interviews. "Daar hebben we met grote verbazing kennis van genomen", zegt Descheemaecker nu in "De ochtend" op Radio 1. "Als Meeuws zelf de dading schendt, kunnen we als De Lijn niet anders dan melding maken van enkele feiten bij het gerecht." En dat is ook wat vrij snel is gebeurd, zo kwam gisteren aan het licht, want het gerecht voert een onderzoek naar de daden van Meeuws bij De Lijn. 

Meerdere dossiers

Tot nog toe werd er steeds gesproken over één bepaald dossier: een feestelijke opening van de Reuzenpijp, de tunnel die onder de Turnhoutsebaan loopt. Kostprijs? Naar verluidt zo'n half miljoen euro. Een bedrag waar Meeuws eigenlijk goedkeuring voor moest vragen aan de raad van bestuur. Maar door de facturen te laten opknippen, zou hij die procedure hebben omzeild. 

"Maar het gaat over veel meer dan enkel dat", zegt Descheemaecker nu. "Wij hebben melding gemaakt van verschillende dossiers." Waar het precies over gaat, wil Descheemaecker niet zeggen. "Het zou gaan om het niet respecteren van de wetgeving inzake overheidsopdrachten, maar ook om het mogelijk oneigenlijk gebruik van vennootschapsgoederen."

En wat met de timing?

Het nieuws rond het onderzoek dook gisteren op, juist op dezelfde dag als SP.A Antwerpen de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend­maakte. Volgens sommigen geen toeval, want dit komt N-VA - waar Descheemaecker lid van is - goed uit. 

De timing van het nieuws is puur toeval. Wij hebben hier niets mee te maken

"Die timing is wel puur toeval", benadrukt de voorzitter van de raad van bestuur. "Meer dan een maand geleden heeft een journalist (van VTM Nieuws, nvdr.) aan De Lijn gevraagd om alle contracten en facturen in deze zaak te bekijken. De Lijn heeft dat geweigerd, waarop de journalist zich heeft beroepen op de wet openbaarheid van bestuur. Hij trok naar de beroepsinstantie, die gisteren of eergisteren De Lijn gelijk gaf. In de mededeling van de beroepsinstantie werd ook verwezen naar het strafrechtelijk onderzoek dat nu loopt. Wij hebben hier dus niets mee te maken."

Nicholas Lataire, de hoofdredacteur van VTM Nieuws, bevestigt ondertussen dat zij het nieuws gisteren te weten zijn gekomen via een officiële mededeling van de beroepsinstantie. "Het gaat niet om gespin, zoals sommigen beweren."

SP.A reageert niet

Bij SP.A nationaal en SP.A Antwerpen wil voorlopig niemand reageren. Jinnih Beels, de kersverse lijsttrekker van SP.A Antwerpen, zei gisteren in "Terzake" dat ze niets wist over het onderzoek. "Maar ik blijf in Tom Meeuws geloven."

"Terzake" had vanavond een lang interview met Marc Descheemaecker. Herbekijk het hieronder.

Video player inladen...