Mike Harrison ( Spooky Tooth) overleden

Mike Harrison, de zanger van muziekgroep Spooky Tooth, is afgelopen zondag overleden. Hij werd 72.

Eerst zat hij met drummer Mike Kellie, gitarist Luther Grosvenor, bassist Greg Ridley ( die later met Steve Marriott, Peter Frampton en Jerry Shirley de supergroep Humble Pie zou oprichten) en Keith Emerson ( later bij the Nice en uiteraard Emerson, Lake and Palmer) in het groepje the V.I.P.'s. Toen Emerson de band verliet, werd er nog even verder gedaan onder de naam Art, maar het begon pas echt goed te lopen toen toetsenwonder Gary Wright zich bij hen vervoegde en de naam Spooky Tooth werd gekozen.

In 1969 deed de groep een samenwerking met de Franse elektronische muziekpionier Pierre Henry. Het verbluffende resultaat werd onder de titel Ceremony uitgebracht als plaat van Spooky Tooth, zeer tegen de zin van de bandleden. De daarmee gepaard gaande spanningen deden de groep uit elkaar vallen. Er verschenen onder wisselende bezettingen nog wel meer platen van de groep, maar in 1974 was het gedaan met Spooky Tooth. Mike Harrison bracht in 1975 nog zijn derde soloplaat Rainbow Rider uit, maar besloot kort daarna om de muziekindustrie vaarwel te zeggen.

In 1997, dus tweeëntwintig jaar later, besloot hij, na baantjes te hebben gehad zoals barman en truckchauffeur, om nogmaals met zijn oude makkers Mike Kellie, Luther Grosover en Greg Ridley te musiceren. Dat resulteerde in 1999 in de plaat Cross Purpose, de eerste plaat van Spooky Tooth in vijfentwintig jaar.

In 1999 was Mike Harrison vaak te horen met the Hamburg Blues Band. In 2004 was het dan weer tijd voor een zoveelste reïncarnatie van Spooky Tooth, met Gary Wright en Mike Kellie deze keer. Toen die laatse in 2008 overleed, gingen Gary Wright en Mike Harrison verder onder de naam Spooky Tooth. Mike Harrison deed occasioneel ook solo-concerten.

Op 25 maart 2018 overleed Mike Harrison op 72-jarige leeftijd.