Video player inladen ...

Nobelprijswinnares Malala voor het eerst in zes jaar weer in geboorteland Pakistan

Nobelprijswinnares en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai is voor het eerst sinds de mislukte moordaanslag teruggekeerd naar haar geboorteland Pakistan. Op de luchthaven waren zware veiligheidsmaatregelen, zo melden lokale media.

De ondertussen 20-jarige Malala landde vanochtend samen met haar ouders op de luchthaven van Islamabad. Ze zal in totaal vier dagen in Pakistan verblijven, met onder meer een bezoek aan premier Shahid Khaqan Abbasi en het hoofd van de Pakistaanse strijdkrachten generaal Qamar Javed Bajwa. Het is niet duidelijk of ook haar geboorteplaats Swat, in het noorden van het land, op het programma staat.

In Swat werd Malala in oktober 2012 - toen ze nog 15 jaar was - op weg van school naar huis in het hoofd geschoten door de taliban omdat ze zich inzette voor de toegang tot onderwijs voor meisjes. Malala werd naar Groot-Brittannië gebracht voor medische verzorging en bleef daar uiteindelijk ook wonen met haar familie. Ze groeide uit tot een boegbeeld van de strijd voor het recht van vrouwen om onderwijs te krijgen. 

In 2014 kreeg Malala als jongste persoon ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Vorig jaar werd ze toegelaten aan de prestigieuze Britse universiteit Oxford om politicologie, filosofie en economie te studeren.

Video player inladen ...