Video player inladen...

Op 23 april kennen Abdeslam en Ayari hun straf voor de schietpartij in Vorst

Volgende maand zal de correctionele rechtbank in Brussel een uitspraak doen in het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari. Op 23 april valt het vonnis en kennen de twee terreurverdachten hun straf voor de schietpartij in Vorst. 

Het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari over de schietpartij in Vorst is hernomen. De zaak draait rond de schietpartij in Vorst twee jaar geleden, waarbij verschillende agenten gewond raakten. Abdeslam en Ayari hadden tijdens de vorige procesdag aangegeven dat ze niet zouden komen vandaag.

Vandaag gaat het enkel over V-Europe, de slachtoffervereniging van de aanslagen in Maalbeek en Zaventem, enkele dagen na de arrestatie van de twee terreurverdachten. V-Europe wil zich ook in deze zaak burgerlijke partij stellen, maar de rechter moet bekijken of dat aanvaard wordt of niet. V-Europe en hun advocaat Guillaume Lys zien een direct verband tussen de schietpartij in Vorst en de aanslagen in ons land. "Hoewel de agenten natuurlijk de eerste slachtoffers zijn, hebben de slachtoffers van 22 maart ook het recht om te weten wat er gebeurd is", zegt Philippe Vansteenkiste van V-Europe. "Alles is gelinkt: van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs tot de aanslagen in ons land." 

Volgens de verdediging van Abdeslam en Ayari is de burgerlijke partijstelling niet ontvankelijk: "Het is niet mijn bedoeling de slachtoffers te kwetsen, maar we mogen de emoties ook niet misbruiken", zegt meester Isla Gültaslar, de advocaat van Sofien Ayari. "V-Europe vraagt u niet om twee mensen te veroordelen, maar een heel fenomeen. Dat kan niet, het strafrecht moet net individueel oordelen." 

Het parket vorderde vorige maand voor de twee verdachten twintig jaar cel voor moordpoging op politieagenten in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context.