Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

President al-Sisi wordt verkozen met meer dan 90% van de stemmen in Egypte

Een echte oppositiekandidaat is er niet geweest, wel een "rivaal" die tot voor kort een aanhanger van president Sisi was. De herkiezing van Sisi leek dan ook zeker, maar het is uitkijken naar de opkomst en het resultaat.

Met 25 miljoen stemmen geteld, ligt huidig president Abdul Fattah al-Sisi ver voorop met meer dan 90%. Dat melden staatsmedia zoals al-Ahram en het persbureau MENA. Het volledige resultaat zou pas maandag bekendgemaakt worden, maar een tweede ambstermijn voor Sisi lijkt nu al een feit.

Niet dat er echt twijfel over was: zowat alle oppositiekandidaten zijn uit de race gehouden of gestapt en de enige rivaal die was opgedoken, Musa Mustafa Musa, was tot voor kort zelf een aanhanger van Sisi. Het ziet er dus naar uit dat die in de verkiezingen is gestapt om die een beetje geloofwaardiger te maken.

Het is dan ook vooral uitkijken naar de opkomst. Bij de vorige verkiezingen in 2014 had Sisi 97% van de stemmen gekregen en bedroeg de opkomst 47%. Nu zou Sisi 92% van de stemmen krijgen en wordt de opkomst geraamd op iets meer dan 40%. Dat is dus minder dan vier jaar geleden.

Veel alternatief is er vooralsnog niet. Generaal Sisi kwam in 2013 aan de macht nadat hij zijn democratisch verkozen voorganger en moslimbroeder Mohammed Mursi had afgezet. Die kampte toen met groot volksprotest tegen de door hem ingevoerde sluimerende islamisering.

Veel democratie is er onder Sisi niet: niet enkel de Moslimbroederschap wordt monddood gemaakt, ook meer liberale of linkse oppositie is vrijwel onmogelijk en veel critici verdwijnen of worden opgepakt. Tegelijk zijn er terreuraanslagen van onder meer IS tegen de staat, maar ook die worden hardhandig aangepakt.