Er was deze week heus méér dan Laurent: het Spaanse drama, tulpen in Vaticaan en blingbling in Monaco 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Monaco was er het jaarlijkse Bal de la Rose met een in het oog springende Charlotte Casiraghi en Beatrice Borromeo. De Britse prins William kiest een huwelijksfeest boven een bekerfinale en RTL-TVI zou andere plannen hebben voor "Place royale". We keren terug in de tijd met een van de grootste mysteries aan het Spaanse hof waarbij prins Alfonso (14) werd doodgeschoten. De Nederlandse prins Jaime neemt afscheid van de Heilige Stoel, maar laat nog weten dat het cadeautje van zijn koninklijke neef in bloei staat.

Blingbling op Bal de la Rose

Geen Bal de la Rose zonder de Grimaldi-familie. Terwijl het jaarlijkse highsociety-event aandacht (en geld) zou moeten hebben voor de liefdadigheidsstichting van wijlen prinses Grace Kelly, waren deze keer alle ogen gericht op kleindochter Charlotte Casiraghi en kleinzoon Pierre Casiraghi. Charlotte werd geflankeerd door regisseur - of is het kersvers verloofde - Dimitri Rassam.

Niet alleen haar jurk met opvallende hals en witte veren deed de fotografen duizelen, ook de diamanten ring aan haar linkerringvinger was hét gespreksonderwerp. Franse media voorspellen een bruiloft in juli in Sicilië, waar Rassams familie een residentie heeft.  

Olivier Huitel / Crystal Pictures

De zwarte jurk is eens geen creatie van Karl Lagerfeld of Gucci, maar van de Belg Anthony Vaccarello voor het Franse label Yves Saint Laurent. Beatrice Borromeo (foto) legt subtiel haar hand op haar buik en kan niet langer wegsteken dat ze een tweede kind van Pierre Casiraghi verwacht. Het koppel heeft al een zoontje, Stefano (1) vernoemd naar Pierres vader die omkwam bij een speedboat-ongeval.

Olivier Huitel / Crystal Pictures

Pierre en Beatrice worden wel eens het Monegaskische antwoord op het Britse glamoureuze paar, prins Harry en Meghan Markle, genoemd. Beatrice stamt af van een Italiaanse aristocratische familie, werkt als journaliste met een bijzondere interesse voor politiek, drugstrafiek en prostitutie. Ze staat erom bekend vrij nuchter door het leven te gaan.

"Ik ben een reporter. Ik heb het salaris van een reporter. Ik ga de helft ervan niet steken in een paar schoenen", liet ze vallen in een interview met Glamour in 2016. Voor de fotoreportage in het magazine weigerde ze ook een tiara te dragen. Ze wilde er niet uitzien als "een prinsesje".

Geen bekerfinale, wel feest

De Britse prins William zal zich op 19 mei met het huwelijk van zijn broer Harry niet reppen richting FA Cup in het Wembley-stadion. William past nu officieel voor de bekerfinale. Hij is weliswaar al twaalf jaar beschermheer van de Football Association (FA) en zou in die hoedanigheid de match bijwonen. Maar de combinatie met het feest blijkt moeilijk, er moest al een helikopter aan te pas komen om te pendelen tussen Windsor Castle en Wembley.   

Prins William vorig jaar op de FA Cup. Toen won Arsenal van Chelsea met 2-1. The Associated Press

Fini voor "Place royale"?

De Franstalige kranten L'avenir en La Meuse stellen dat het programma "Place royale" op RTL-TVI op zijn laatste benen loopt. Daarmee zou het magazine gewijd aan gekroonde hoofden ermee stoppen, na "Royalty" op VTM in 2016. Andere optie is dat de formule wordt aangepast en dat "Place royale" op maandelijkse basis wordt uitgezonden of enkel bij grote royale evenementen. Het programma met het huidige trio Emilie Dupuis, Thomas de Bergeyck en blogster Lufy, loopt sinds 1994 en heeft op zondagavond gemiddeld 300.000 kijkers.  

Throwback Sunday met Alfonso (1941-1956)

We keren nog eens terug de tijd in met een vergeten tragedie in het Spaanse koningshuis: de dood van de blonde prins Alfonso op 14-jarige leeftijd. Deze week op 29 maart in 1956 kwam hij om bij een schietincident. Alfonso was de enige broer van oud-koning Juan Carlos.

Koning Juan Carlos met zijn jongere broer Alfonso. AP/1951

Over het schietincident lopen de verhalen uiteen. Beide broers logeerden in Villa Giralda in Estoril (Portugal) tijdens de paasvakantie. Alfonso werd er in het voorhoofd geraakt en stierf na enkele luttele minuten. De officiële versie van het hof is dat Alfonso en Juan Carlos -toen 18 en militair kadet- samen een wapen aan het schoonmaken waren, toen plots een schot werd gelost. Wie de trekker overhaalde, blijft een mysterie. Zus en infanta Pilar vertelde ooit een andere versie, namelijk dat Alfonso de slaapkamer kwam binnengestormd waarop de deur tegen Juan Carlos' arm sloeg. Op dat moment had Juan Carlos net een geladen wapen vast.  

De oud-koning heeft nooit willen praten over het drama. Het paleis heeft wel ontkend dat Juan Carlos uit schuldgevoel overwoog een klooster in te treden. Beide broers hadden een hechte band. Ze werden geboren in Rome (in Spanje heerste de dictatuur onder Franco), en werden eerst opgevoed in Zwitserland en daarna in Portugal. Door een speciale regeling konden ze wel school volgen in Spanje.

Duizenden Spaanse royalisten trokken in 1956 voor de uitvaart van Alfonso naar Portugal. De jongen werd uiteindelijk in 1992 - op vurige wens van vader Juan de Bourbon - bijgezet in de marmeren familiecrypte in het abdijcomplex El Escorial nabij Madrid.   

Jaime, tulpen en Vaticaanstad

De Nederlandse prins Jaime de Bourbon de Parme vertrekt na de zomer als Nederlands ambassadeur bij het Vaticaan, officieel heet de diplomatieke post "vertegenwoordiger bij de Heilige Stoel". De 45-jarige Jaime wordt na vier jaar opgevolgd door Caroline Weijers. Hij ontving vorig jaar nog zijn neef, koning Willem-Alexander die met koningin Máxima op staatsbezoek was. Toen zij paus Franciscus bezochten was Jaime (foto) erbij.

Willem-Alexander deed de paus witte en gele tulpen cadeau. "Deze gaan normaal gezien met Pasen open, maar ze zullen voor altijd bloeien. Het zou voor ons Nederlanders een eer zijn als ze in het Vaticaan geplant worden", aldus de koning. En zo geschiedde. Op Twitter laat Jaime met twee foto's weten dat de tulpen in bloei staan. Wit en geel blijken de kleuren van het Vaticaan, netjes aangevuld met Nederlands oranje.

Wie is Jaime? Hij is de zoon van de katholieke prinses Irene (zus van prinses Beatrix). Hij is getrouwd met Viktória en woont met zijn jonge dochters Zita en Gloria in Rome. Hij speelde ooit met de gedachte kunstenaar te worden, maar koos toch voor de studies Internationale Betrekkingen, Economie en Conflict management in de VS.

Jaime werkte al als secretaris op de Nederlandse ambassade in Bagdad, als adviseur van een vredesmissie in Afghanistan en was lid van het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes in Brussel. Over zijn werk in Vaticaanstad zei Jaime vorig jaar in De Roerom: "Ik zit op Mars. Alles vergt vertaling en je moet geen haast hebben. Het Vaticaan is een bord spaghetti van instituties en conventies."