Video player inladen ...

Rusland slaat terug: 60 Amerikaanse diplomaten worden het land uit gezet

Rusland gaat 60 Amerikaanse diplomaten het land uit zetten. Het land zal ook het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg sluiten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangekondigd. VN-secretaris-generaal António Guterres en waarschuwt voor wat hij een "soort nieuwe Koude Oorlog" noemt.

Enkele weken geleden had de Britse premier Theresa May strafmaatregelen tegen Rusland aangekondigd na de moordpoging op de ex-spion Sergej Skripal en diens dochter Julia in Salisbury. Londen ging onder meer een aantal Russische diplomaten van wie geweten is dat ze in feite voor de inlichtingendiensten werken, het land uitzetten.

Ook de Verenigde Staten, de NAVO en een aantal Europese landen, maar ook Australië hebben gelijkaardige maatregelen aangekondigd en willen dat Russische diplomaten vertrekken of worden vervangen.

Rusland wil nu terugslaan. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zal zijn land evenveel diplomaten uitwijzen als de betrokken westerse landen dat doen en bovendien wordt het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg gesloten. Lavrov heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Huntsman, op het matje geroepen om uitleg te geven.

Amerika wil 60 Russen de deur wijzen en het Russische consulaat in Seattle sluiten.  Moskou zal dus ook 60 Amerikaanse diplomaten het land uitzetten.

"Nieuwe Koude Oorlog"

VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor wat hij een "soort nieuwe Koude Oorlog" noemt. 

De situatie is "in veel opzichten gelijkaardig aan wat we tijdens de Koude Oorlog beleefd hebben". Er zijn volgens hem "communicatiemechanismen" nodig, om escalatie te vermijden, ook als de spanningen nog zouden toenemen. Die communicatiemiddelen werden afgebouwd, "omdat de mensen dachten dat de Koude Oorlog voorbij was", zei Guterres, maar dat was volgens hem dus onterecht.

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur in 1989 hadden Washington en Moskou een "rode telefoon", een soort 'hotline' waardoor de president van beide landen elkaar snel konden spreken.
 

VS: "Rusland is zichzelf aan het isoleren"

Volgens een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Rusland zichzelf aan het isoleren. "Rusland heeft geen rechtvaardige gronden om zestig Amerikaanse diplomaten het land uit te zetten en het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg te sluiten", zegt Heather Nauert. 

"Rusland moet zich niet gedragen als een slachtoffer" na de "brutale chemische aanval", zegt ze. "De echte slachtoffers zijn Sergej Skripal en zijn dochter". Ze voegde nog toe dat het gebruik van Novitsjok een schending is van de internationale regels over chemische wapens.